Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det vanligt med solceller på taket

De förnybara energikällorna har växt mycket kraftigt i Sverige under de år alliansregeringen styrt Sverige. Framför allt är det vindkraften som vuxit.

Annons

Nu börjar även solkraften ta fart. Det beror på främst på att tillverkning i Kina de senaste åren har pressat priset på solceller rejält. Statliga bidrag till solcells-installationer har också spelat en viss roll. Fortfarande ligger dock Sverige långt efter Tyskland, där mängder av hushåll producerar sin egen elektricitet genom solceller.

Solceller är en mycket miljövänlig energikälla, där solstrålningen omvandlas direkt till elektrisk energi. Solceller borde inte heller skapa de konflikter som ibland finns för vindkraft, där vissa anser att vindkraftverk förfular landskapsbilden.

I den budgetproposition som presenteras i morgon finns ett förslag som ger ännu mer fart åt solcellerna. Regeringen föreslår att den som installerar småskalig förnybar el får göra ett skatteavdrag på upp till 20 000 kilowattimmar årligen för den el som skickas ut på elnätet. Förutsättningen är att man under ett år köper lika mycket el på nätet som man matar ut. För den som levererar 20 000 kilowattimmar per år motsvarar detta avdrag ungefär 12 000 kronor per år.

Till detta kommer ersättningen för den el man producerar. Många elbolag har lovat att köpa all el som produceras av solceller och annan förnybar småskalig elproduktion, i första hand vindkraftverk. Ett av dessa elbolag är Norrtälje Energi, som betalar 1 krona per kilowattimme för all sådan el som ansluts till Norrtälje Energis elnät. Med ett elpris på 1 krona per kilowattimme ger det 20 000 kronor om året för den som har en anläggning på 20 000 kilowattimmar.

Totalt innebär regeringens förslag därför att den som bygger en solcellsanläggning och säljer sin el till Norrtälje Energi maximalt kan tjäna 32 000 kronor per år. Det är inte småpengar, och borde därför innebära en formlig explosion av solcellsinstallationer på taken i såväl Norrtälje kommun som runt om i Sverige.

Samma gäller för taken till hyreshus och bostadsrättsföreningar. Här kan dock bara föreningen och ägaren av hyreshuset göra avdraget, inte varje bostadsrättsinnehavare och hyresgäst för sig. Det är också rimligt, eftersom taket, där solcellerna placeras, inte är enskild egendom. Om hyresvärden säger ja, kan dock hyresgästerna gå samman och bygga en anläggning på taken. Det blir dock bara ett skatteavdrag för hela anläggningen, inte för varje hyresgäst.

Det har gjort att Miljöpartiet är väldigt kritiskt till regeringens förslag, och menar att ”miljontals hushåll i lägenhet stängs ute”. Det är dock svårt att se detta annat än ett nytt exempel på Miljöpartiets princip att alltid kritisera regeringen för att göra för lite och för sent. För regeringens förslag är bra, och kan göra att solceller på taken på villor, garage och ladugårdar blir en mycket vanlig syn om några år.