Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det kustbevakningens tur att spara

Knappt har ryktet om tullens avveckling i Kapellskär nått oss så får vi besked om att också kustbevakningen kommer att försvinna från Norrtälje. Allt beror enligt uppgift på att av regeringen utlovad ersättning för de investeringar som kustbevakningen gjort betalas inget ut.

Detta är ett sätt att styra och ställa med ekonomin som är oförsvarligt. Först låter regeringen kustbevakningen köpa nya fartyg och flygplan och sedan utbetalas ingen ersättning. I stället får man sparkrav motsvarande de ökande kostnaderna. Regeringen har hanterat detta ärende helt fel.

Kustbevakningen fyller flera viktiga funktioner vid vår kust och en planerad flyttning från Furusund till Kapellskärs hamn hade varit välkommen och naturlig genom de samordningsvinster som kan uppnås. Nu tycks det inte bli så utan nu får vi i stället se en avveckling, vilket måste beklagas. Kustbevakningen tvingas troligen att i stället för att skydda våra kuster så måste man sälja sina flygplan och fartyg.

Om detta är ett sätt för regeringen att föra en ansvarsfull ekonomi så måste vi som betraktare konstatera att någon förstärkning av bevakningen av våra kuster är det inte. Inte heller ökar det tilltron till regeringens så omtalade ekonomiska förmåga. Återigen är det tid att väcka våra slumrande riksdagsmän från Roslagen, vakna, ni har viktiga lokala och nationella intressen att bevaka och ta tillvara.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel