Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det dags för satsningar

Regeringen och finansminister Anders Borg har hållit hårt i plånboken det senaste året. Trots att arbetslösheten har legat på en hög nivå har man inte velat öka statsutgifterna för att på så sätt skapa fler jobb.

Det har funnits flera goda skäl för Anders Borg att ha rejäla säkerhetsmarginaler. Det ekonomiska läget, inte minst i eurozonen, har varit mycket osäkert. Sverige har behövt en buffert ifall problemen skulle förvärras, till exempel genom ett grekiskt utträde ur euron eller en spansk konkurs.

Problemen i eurozonen är inte över. Men nu tycks Anders Borg anse att riskerna minskat något och att regeringen därmed kan göra en del satsningar i budgeten för nästa år. Vid en pressträff i går pekade han ut två områden som han tycker att regeringen i så fall skall prioritera: infrastruktur och forskning.

Anders Borg har rätt i att det ekonomiska läget ser något ljusare ut än för ett par månader sedan. Problemen i Sydeuropa tycks påverka Sverige och den svenska exporten mindre än befarat. Men troligen är det inte främst ekonomiska orsaker till att Anders Borg nu kan tänka sig olika former av satsningar, utan politiska. Regeringspartiernas opinionssiffror har sjunkit de senaste månaderna, medan Socialdemokraternas siffror stigit. Till stor del beror detta på att Socialdemokraterna under sin nye partiledare Stefan Löfven har framstått som mer offensiva än regeringen när det gäller sysselsättning och näringspolitik. Genom satsningar i budgeten hoppas regeringspartierna att kunna förbättra sina opinionssiffror.

Oavsett vilken orsaken är, ekonomisk eller politisk, så är det bra att Anders Borg nu släpper lite på sin hårda budgetdisciplin. Förtroendet för den svenska ekonomin är i dag mycket stort utomlands, så stort att den svenska staten i praktiken får betalt för att låna pengar, eftersom den ränta som Sverige får betala på lånen är lägre än inflationen. I ett sådant läge är det riskfritt för svenska staten att låna pengar, i alla fall om pengarna används till investeringar som skapar tillväxt.Det är till och med dumt att inte använda den låga räntan för att göra sådana satsningar som man ändå någon gång måste göra.

Anders Borgs prioritering av forskning och infrastruktur är också helt riktig. Det är dock viktigt att satsningarna görs på rätt sätt. Forskningssatsningen måste vara inriktad på områden som ger ökad svensk export, till exempel miljöteknik. På samma sätt skall infrastruktursatsningen utformas som att den innebär snabba förbättringar, till exempel en storsatsning på underhåll för att slippa de tågstopp som så ofta förekommit den senaste tiden.

Däremot bör regeringen inte satsa på en utbyggnad av höghastighetsspår. Det tar alltför många år av planering och överklagandeprocesser innan bygget kan starta och ännu längre tid innan tågen kan börja rulla.