Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NT var inte oberoende i valrörelsen

Annons

Jag tycker det är tråkigt att inte Norrtelje Tidning stått upp för att vara oberoende. Under valrörelsen har man inte ställt rätt frågor till de styrande i Norrtälje kommun.

Anmäl text- och faktafel

Tidningen har under våren synat personer som ställer upp i kommunfullmäktige och hängt ut några av dem i tidningen och det får stå för Norrtelje Tidning. Men det som förvånar mig är att man inte synat de styrande partiernas vallöften från 2014, och att man inte ställt följdfrågor i debatten till den styrande majoriteten. Är det så att Norrtelje Tidning styrs av centern eller är man rädd för hur Centern ska uppfatta NT i debatten?

I Norrtelje Tidnings paneldebatt framstod Tobias Bernander som rädd för Centern, skriver Anders Fransson.

Nej, ställ rätt frågor till alla partier och granska de styrande för vad de gjort och vad de inte gjort, trots avgivna löften inför valet 2014. Roslagens oberoende parti har blivit hånade i ett antal frågor under mandatperioden och fått motioner avslagna, men nu när det är val så tar man ett antal frågor från oss och lyfter fram dem i debatten.

I Norrtelje Tidnings paneldebatt framstod Tobias Bernander som rädd för Centern. Precis i början av debatten så snäste Centerns Anders Olander av Tobias Bernander och han lät nästan rädd. Ska man vara debattledare så måste man vara så påläst så man kan ställa kritiska följdfrågor, fram för allt till de partier som ägt makten under de senaste fyra åren.

Efter valet framstår det i Norrtelje Tidning som att Centern är vinnare i Norrtälje kommun och att de ska vara någon form av vågmästare. Men sanningen är att oavsett i vilket knä Centern sitter i så är man beroende av antingen Sverigedemokraterna eller ROOP om man vill ha full majoritet, alltså komma över den magiska gränsen 31 mandat.

Tredje statsmakten behöver hantera politiker och partier opartiskt och oberoende av vem som än äger ledaren i tidningen. Här har Norrtelje Tidning en klar förbättringspotential.

Anders Fransson (ROOP), avgående gruppledare

NT kommenterar:

Norrtelje Tidnings valbevakning och valdebatt har grundats på de frågor som kommuninvånarna frågat mest om i valtjänsten kandulova och de ämnen som våra läsare vill läsa om.

Norrtelje Tidning har rapporterat om mandatfördelningen och tydligt rapporterat vad samtliga partier kan tänkas arbeta med. Här ett utdrag från en av artiklarna: ”Klart är i alla fall att såväl Centerpartiet, C, Liberalerna, L, och Roslagens oberoende parti, ROOP, kommer att ha en hel del att säga till om när den här mandatperiodens koalitioner i fullmäktige ska bildas.”

Att en moderator anses vara rädd för en politiker är ett befängt påstående. Moderatorns uppgift är inte att vara utfrågare, utan att fördela ordet och att låta de partier som önskar komma till tals. Det fanns utrymme för partier och publiken att ställa följdfrågor. Att ställa kritiska följdfrågor ingår mer i rollen som utfrågare.

Jag som nyhetschef känner mig trygg i det arbetet Norrtelje Tidning gör med bevakningen före, efter och under valet och kan lugna Anders Fransson med orden: nej, vi sitter inte i någons knä. Vi hanterar politiker och partier opartiskt som vi alltid har gjort, och alltid kommer att göra.

Elin Rantakokko, nyhetschef Norrtelje Tidning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons