Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NT-sporten utmanade Fabian Revilla och Erik Holmberg

Hur är formen för Rånäs 4H:s stora löpartalanger Fabian Revilla och Erik Holmberg inför utomhussäsongen?NT-sporten sökte svaret genom en 100 meters-utmaning på Norrtälje IP. En tävling som bara kunde sluta på ett sätt..

Det ligger mörka moln över Norrtälje IP denna eftermiddag och undertecknad anländer till löparbanorna med en viss ångerfullhet gnagande i magen. Plötsligt känns den här sprintutmaningen som en dålig idé.

För hur långt räcker egentligen Norrtelje Tidnings snabbaste reporter (måhända självutnämnd) mot Rånäs 4H:s stora löpartalanger Fabian Revilla och Erik Holmberg?

Efter en kortare uppvärmning visar Holmberg några löptekniker som till exempel vristlöpning (inget för mig). Duon snörar sedan på sig spikskorna, samtidigt som de sneglar, föga imponerade, på mina gamla adidasdojor.

Sedan är det dags. Rånäs 4H-ledaren och tränaren Daniel Cortobius plockar fram startpistolen. ”På era platser...”

Eller vänta, det var en detalj till. Även om undertecknad lider av viss hybris så känns 100 meter mot Revilla/Holmberg som en övermäktig uppgift. Så för att utjämna oddsen något står jag tio meter framför och springer alltså 90 meter.

Klockan 17.11 går startskottet. Undertecknad får i det närmaste en pangstart. I det läget känns det som att Revilla och Holmberg är långt, långt borta.

Men sedan går det raskt utför. Bakom mig kommer Rånäs duo visslande snabbt. Som ett konditionssvagt och cigarettluktande piggsvin framför två geparder – blir jag ett lätt byte.

Och efter 50 meter är det över. Revilla tar sig förbi och vinner säkert på inofficiella tiden 11.55. Holmberg blir god tvåa på 11.75 och jag tar hand om tredjeplatsen på 12.40/90 meter.

Efter att vi (läs jag) pustat ut så är dags att prata om den stundande utomhussäsongen som nu drar i gång på allvar.

För 19-årige Fabian Revilla fortsätter i år jakten på magiska gränserna 11 sekunder på 100 meter och 22 sekunder på 200 meter.

– Jag var väldigt nära i fjol och har sprungit många lopp i närheten av de tiderna. En gång kom jag också under 11 men då var det för mycket medvind, säger Fabian som har rekord på 11.03 respektive 22 blankt.

I fjol tog han ett brons i JSM på 200 meter och i år finns det ännu mer att vänta från sprintern.

– Jag hade en hel del problem med förkylningar i fjol och kan jag vara skade- och sjukdomsfri så tror jag att jag har min bästa säsong framför mig.

Revilla har ändrat om lite i sin träning till i år.

– Jag har samma träningstimmar som i fjol men försöker hålla högre intensitet och öka effektiviteten. Det är svårt att veta formen i och med att jag inte tävlat utomhus än, men det känns lovande.

Närmast väntar Världsungdomsspelen i Göteborg nästa vecka.

– Det blir ett bra test och jag hoppas prestera så bra som möjligt. De stora målet i sommar är JSM och eventuellt startar jag också i stora SM.

När det gäller Erik Holmberg så har den 20-årige löparen redan upplevt en del motgångar trots sin unga ålder.

Sommaren 2011 hade han sin bästa säsong och på favoritdistansen 400 sprang han under 50 sekunder som 17-åring (vilket var Roslagsrekord i P19). Men sedan tog det tvärstopp.

– Jag hade en fantastisk sommar men framåt hösten sa kroppen ifrån. Jag var trött konstant och gick in i väggen.

Holmberg tog ”en semester” från friidrotten innan han började trappa upp med träningen igen.

– Det var som att börja om på nytt. Ett par gånger var det nära att jag lade av men jag vågade väl inte riktigt ge det beskedet till min tränare Peter Lundqvist på friidrottsgymnasiet.

Sedan dess har Holmberg försökt jobba sig tillbaka till sina gamla nivåer. Att han springer 100 och 200 meter är ett steg på vägen tillbaka.

– 400 meter är min distans men det är också en väldigt jobbig sträcka. Därför springer jag även på 100 och 200 meter i början på säsongen. Det passar min kropp bättre just nu.

För Holmberg handlar

säsongen inte om några särskilda tidsmål utan om att hitta rätt.

– Jag känner mig bättre och bättre och det viktigaste är att jag kan få det att fungera över en hel säsong, säger Erik Holmberg.

Sedan fortsätter träningspasset för Rånäs duo, medan undertecknad vankar hemåt på värkande ben och med ett något stukat självförtroende.