Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NT:s taltidningsredaktör Bengt Ungestål slutar

En av Norrtelje Tidnings mångåriga medarbetare slutar. Bengt Ungestål har skrivit om det mesta. Han har också läst in artiklar till NT:s taltidning.

Bengt Ungestål växte upp i Stockholm. Han utbildade sig till elektriker med särskild behörighet Första jobbet var vid vaktmästeriet på Sveriges Radio. Sedan var han tullombud på en speditionsfirma i Stockholm. En period följde med brunnsborrning i sex år. Efter lumpen jobbade han en kortare tid på ett kemiföretag i Åkersberga. Här mixades läcksökningsvätska till flygindustrin.

Bengt och några klasskompisar från Stockholm köpte varsin Volvo Duett när televerket gjorde sig av med sina teleduetter. Under några år på 1970-talet var han kartläsare vid rallytävlingar tillsammans med en kompis som då rattade en Renault Gordini.

– En gång var vi inbjudna av bulgariska staten, säger han. Då körde vi en Saab 96 i ”Rally Zlatni Piassatzi”. En tävling som pågick i tre dagar.

Bengt bodde nu i Sättra, Riala. Åren 1978-85 arbetade han på tekniktidningen ”Teknik För Alla”. Som journalist var han i Sydafrika 1982 för tidningens räkning och och besökte guld- och diamantgruvorna. Ner till 800-meters djup. En dag träffade han sin blivande hustru Suzanne Bergstrand. Han var hemvärnschef vid Riala-Roslagskullas HVO (hemvärnsområde).

– Kusboda vid sjön Largen användes då av hemvärnet.

På somrarna var det barnkoloni. Suzanne jobbade på Stockholms stad och ansvarade för diverse barnkolonier. Det var så de träffades.

Bengt och Suzanne köpte en ICA-butik på Ljusterö år 1987.

– Det var slitsam tid med långa arbetsdagar med 70-timmars arbetsveckor sommartid men det vägdes upp av alla trevliga kunder vi hade, säger han.

Efter ett flertal år som handlare såldes butiken och han började som livsmedelsansvarig på nyöppnade Star Market, Texacomacken vid Knutby torg. Efter det körde han taxi och färdtjänst under ett par år

– Det var jättetrevligt, säger han. Äldre människor har så mycket kunskap som man kan ta del av.

År 1995 kom Bengt till taltidningen. Under en femårsperiod fram till 2006 var han ansvarig för NT:s motorbilaga och till 2011 även ansvarig för studiebesök i tidningshuset. Ett annat trevligt uppdrag var att coacha Roslagens Lucia och hennes tärnor under turnén i Roslagen. Nu upphör taltidningen, och därmed upphör Bengts anställning.

– Det blir trist att mista kontakten med läsarna, men skönt att inte behöva jobba kvällar, säger han.

Med start i september får läsarna av Norrtelje Tidnings taltidning digitaliserad röst.

– Jag tycker lite synd om dem, för de går miste om ett levande språk, säger Bengt.

I maj fyller han 62 och firar födelsedagen i familjens gamla stenhus i södra Loire i Frankrike.

– Jag har haft förmånen att ha 9-10 olika yrken, säger Bengt Ungestål. Det gör att man vidgar sina perspektiv.

Bengt Ungestål

Aktuell: Slutar på Norrtelje Tidning

Födelsedatum: 16 maj 1952

Födelseort: Stockholm

Bostadsort: Bergshamra

Familj: Frun Suzanne, född Bergstrand, barnen Sofie och Per

Yrken: Teknik- och motorjournalist, Ica-handlare, taltidningsinläsare med mera

Hemvärnsaktiv: Ungefär 1977-86

Politiska uppdrag: Satt i fastighetsnämnden i Norrtälje kommun för moderaterna i slutet av 1970-talet

Intressen: Elda, stapla ved, snickra och laga mat

Förebilder: Dag Hammarskjöld som var FN:s generalsekreterare 1953-61, och Winston Churchill