Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NT:s kulturredaktör minns Michael Nyqvist: "Mångsidig, trevlig – och med stark känsla för skärgården"

Så minns NT:s kulturredaktör Margaretha Levin Blekastad en omtyckt profil.

Millennium och Mission Impossible. Men också Dramaten, Lars Norén, djupt personliga böcker och starka rötter i Roslagen, där han hade fritidshus.

Michael Nyqvist var mångsidig och hann med mycket under sin karriär. Ständigt aktiv, ständigt på väg, och ständigt nyfiken. Och han hade mycket mer att ge, när han nu så sorgligt har lämnat oss, vid 56 års ålder.

Alldeles, alldeles för tidigt.

Det fanns något dubbeltydigt i hans skådespeleri, som gav det tyngd och djup. En förmåga att signalera ett spektrum av olika känslor med små medel. Ofta med ögonen, som kunde skifta från värme till isande kyla på en nanosekund. Och det där leendet, som plötsligt sprack upp och skingrade skuggorna.

Michael Nyqvist rörde sig över hela världen efter sitt internationella genombrott med rollen som Mikael Blomkvist, men han hade en stark och genuin känsla för skärgården och Roslagen, där han hade fritidshus och gärna tillbringade så mycket tid som möjligt.

"Jag känner samma rus inför skärgården som Strindberg gjorde, vurmen för de där öarna som man tror att man är den förste att upptäcka. När man kommer ut till Håkanskär känns det som att vara den första människan där ute", sade han i en intervju i NT 2013.

Då hade han precis släppt den självbiografiska boken Dansa för oss, där han skrev om tvivel och tvekan och inte minst om maktspel inom teater- och filmvärlden.

Det gjorde honom upprörd. "När det börjar skava måste det få komma ut", sade han.

Michael Nyqvist var oerhört produktiv och hann med många roller både inom film och teater. Första gången jag lade märke till honom på film var nog som en av fångarna i Vägen ut, ett intryck som växte när han iklädde sig rollen som blyge bonden Benny i Grabben i graven bredvid.

Samtidigt fanns han där på teaterscenen i djupt allvarliga roller, inte minst när han stod ensam på scenen med Primo Levis omskakande Om detta är en människa. En monolog där han grävde sig långt ner i människans mörkaste erfarenheter.

Öppen, generös och nyfiken är ord som dyker upp i minnestexter, efter beskedet om Michael Nyqvists bortgång.

"Han visste mycket om både livet och om konsten", säger Dramatenchefen Eirik Stubö.

Jag tror att han har rätt. Michael Nyqvist gav intryck av att fundera mycket över hur vi lever våra liv och hur det är att vara människa, en kort stund på jorden. Det fanns ett stråk av sorg hos honom, som fördjupade rollerna.

"Jag gillar när kultur är på liv och död", sade han i en intervju sommaren 2009.

Samtidigt var han lättsam och rolig. Och oerhört trevlig, med det där avväpnande leendet och den vänliga utstrålningen.

Han trivdes i Roslagen. Men det var inte enbart skärgårdens svindlande skönhet han fastnat för. Han tyckte också om kärvheten, det han kallade "det där lite skärgårdssura."

"När folk säger: Du ska inte tro att jag känner igen dig. Det är jätteroligt", berättade han och skrattade.

Jag kommer att minnas Michael Nyqvist för många av hans roller. Rolf i Tillsammans. Chefredaktör Markel i Den allvarsamma leken, som han fick en Guldbagge för. Och Micke Blomkvist, naturligtvis.

Teaterrollerna finns där också, med en stark närvaro och tajming på scenen.

Och missa för all del inte hans böcker, de är väl värda att läsa, med tankar kring att vara adopterad, söka sina rötter och vara sann mot sig själv och sin inre kärna.

Michael Nyqvist lämnar ett stort tomrum efter sig. Det är så sorgligt att han är borta.