Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NT:s fotograf om mötet med Nelson Mandela

Under tisdagen hålls en minnesceremoni för den nyss avlidne Nelson Mandela. NT:s medarbetare, fotografen Stig-Göran Nilsson, berättar här om sitt möte med honom.

Annons

1996 åkte Stig-Göran och reportern Karin Alfredsson för att göra reportage från Sydafrika. Efter att de varit vid gränsen till Moçambique och intervjuat personen om flyktingsituationen träffade de säkerhetschefen som frågade om de ville träffa Nelson Mandela och hans fru Graca Machel. De tackade inte nej. Dagen efter fick de ett personligt möte med honom, en av världens mest beundrade människor och som avled den 5 december.

– En fantastisk person. Han är i en klass för sig, säger Stig-Göran Nilsson.

Vad var det som var så speciellt med honom?

– Det var ganska fantastiskt när han kom ut ur fängelset och tog över allting, att han inte började jaga dem som jagat honom. Fenomenalt!

Det var inte första gången Stig-Göran var i Sydafrika. Redan 1988 lyckades han och en reporter på dåvarande Metallarbetaren ta sig in i det för journalister stängda landet genom att utge sig för att vara deltagare på en internationell metallkongress.

– Det var väldigt spännande naturligtvis, säger Stig-Göran Nilsson, som arbetat för NT sedan 2006.

De var i landet i två veckor och gjorde en massa jobb, bland annat i fängelser.

– Vi träffade en fackföreningsledare som suttit fängslad utan åtal i tre år. Vi slank med när hans fru och treåriga dotter skulle besöka honom.

Stig-Göran Nilsson minns särskilt är ett besök i Soweto. De hade en chaufför som hittade och körde dit dem när mörkret lagt sig. Det fanns inte en gatlykta någonstans.

I ett av husen i mörkret bodde Albertina Sisulu, maka till ANC-ledaren Walter Sisulu som suttit i fängelse i 25 år då liksom Nelson Mandela.

– Hennes man var i fängelse och alla tre barnen var på flykt undan regeringen runt om i landet. Vid bordet brann ett stearinljus och jag kunde inte använda några blixtar. Hon kunde när som helst på dygnet få besök av säkerhetspolisen, berättar Stig-Göran.

När de skulle resa hem fick Stig-Göran noga se över sin packning.

– Jag paketerade om all film så att de såg oanvända ut och la dem i en synlig väska och allt kom med.