Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NT bakom ny vändning i helikopterrättegången

En artikel i Norrtelje Tidning orsakade i går en ny vändning i rättegången om helikopterrånet.

– Uppgifterna i tidningen slår hål på åklagarens bevisning, säger en nära vän till den åtalade helikopterpiloten.

I går tog rättegången mot de tio män som står åtalade för inblandning i helikopterrånet för snart ett år sedan, en ny vändning när advokat Leif Silbersky höll upp ett exemplar av Norrtelje Tidning, daterat den 24 september, i rättssalen.

I tidningen berättar ett gäng campande skolpojkar om hur de blev vittnen till helikopterstölden från Roslagens Helikopterflyg. Enligt Leif Silbersky, som är den åtalade helikopterpilotens försvarare, slår pojkarnas uppgifter hål på åklagarens tidsram för helikopterstölden, vilket kan fria hans klient.

Men pojkarna tycks aldrig blivit ordentligt förhörda. Något förhörsprotokoll gällande pojkarnas utsago finns varken i förundersökningen eller i den så kallade ”slasken” där allt övrigt utredningsmaterial ska ligga.

Silbersky är nu beredd att kalla pojkarna som nya vittnen i rättegången.

– I första hand har jag bett polis och åklagare att utreda om det finns någon substans i det här. Jag tycker att det är förvånansvärt att man inte har fullföljt utredningen kring helikopterstölden och förhört de vittnen som fanns på plats när helikoptern stals, säger Leif Silbersky till Norrtelje Tidning.

Nära vän

Uppgifterna i NT presenterades för Silbersky genom en nära vän till helikopterpiloten som i sin tur fick höra om NT:s artikel helt nyligen via en vän som jobbar på Roslagens helikopterflyg.

– Vi satt och spekulerade om tider och flygvägar som rånarna kan ha tagit. Enligt åklagaren ska helikoptern ha stulits vid 04-tiden. Då sa min vän att Nej, det kan ju inte stämma. Det finns artiklar som säger att ett gäng pojkar såg en helikopter flyga senast vid 02-tiden, säger helikopterpilotens vän.

När mannen kontaktade pojkarna för att höra vad de sett den aktuella natten fick han ännu en överraskning.

– Killarna var ju nyfikna på flygplan och helikoptrar och när de smög runt i området på kvällen mötte de en utländsk, kortklippt och muskulös man i 40-årsåldern utanför helikopterhangaren, säger vännen.

Han menar att signalementet som pojkarna beskrivit stämmer skrämmande väl överens med det signalement som den 17-åriga flicka, som också plockades bort ur förundersökningen, har lämnat gällande den man som hon sett flyga helikoptern under rånnatten.

Helikopterpilotens vän är mycket upprörd över att polis och åklagare har missat att höra flera olika vittnen.

– Hade de bara åkt upp till Norrtälje och läst Norrtelje Tidning dagen efter rånet kanske min vän hade sluppit sitta oskyldigt inlåst i elva månader. Uppgifterna i er tidning friar också ytterligare tre av de åtalade till viss del. Det är skandal hur den här utredningen har skötts, säger han.