Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NSS vill sänka farten i Norrtäljeviken

Sänk farten längst in i Norrtäljeviken.Kravet kommer från Norrtälje segelsällskap, NSS, som skriver till länsstyrelsen för att få till en ändring.

Annons

Inre delen av viken har en fartbegränsning på fem knop. Begränsningen gäller, enligt NSS, området väster om en tänkt linje från gamla varvet Port Arthur, över Borgmästarholmen och ner till Norrtäljevikens södra strand i höjd med Björnö gård.

Nu vill segelsällskapet utöka området för sänkt fart.

– Vi vill flytta linjen 600-700 meter österut så att dess norra punkt går vid Sässön, säger Witold Witek i NSS.

Ökad olycksrisk och besvärande svall ligger bakom kravet.

– Fartbegränsningens omfattning har varit densamma i minst 30 år. Under tiden har båttrafiken ökat kraftigt, säger Witold Witek.

Enligt honom är det inte ovanligt att motorbåtar och vattenskotrar framförs i hastigheter upp emot 40 knop i Norrtäljes hamninlopp.

– Mindre motorbåtar kör härs och tvärs och ställer till stora problem, säger Witek.

Även den reguljära trafiken med charter- och utflyktsbåtar har vuxit, påpekar NSS. Mer trafik och snabbare båtar ökar risken för olyckor och orsakar stora svall som påverkar verksamheten vid segelsällskapets bryggor, gästhamnen och sjökrogen Havspiren, skriver föreningen till länsstyrelsen.

NSS efterlyser också tydligare skyltar som upplyser om hastighetsbegränsningen längst in i viken.