Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtelje Tidning bryter mot lagen - igen

För några år sedan kritiserade jag Norrtelje Tidning i en debattartikel för att tidningen medvetet begått ett brott mot upphovsrätten och fick då ett väldigt intetsägande svar från dåvarande ansvarige utgivare. Den huvudsakliga försvarslinjen var att “våra läsare uppfattar det nog inte som ett upphovsrättsbrott”. (NT 24 maj 2014 - “Vi behöver en upphovsrättsreform”)

Svaret från ansvarig utgivare satte fingret på den känsliga punkten – i dag är det så fruktansvärt lätt att bryta mot upphovsrätten att till och med en aktör som Norrtelje Tidning, som lever på att producera och sälja upphovsrättsskyddat innehåll i form av text, bild, film och gör detta bakom en betalvägg för att skydda sin egen upphovsrätt, inte ens klarar av att följa upphovsrättslagen. Hur ska då en vanlig medborgare kunna förväntas kunna följa lagen?

Norrtelje Tidning publicerade en nyligen artikel med olika klipp från tidigare fotbolls-VM och frågade läsarna "Minns du Sveriges snyggaste VM-mål? – sex starka kandidater”. I artikeln ligger det inbäddade Youtubeklipp med ett halvdussin olika fotbollsmål där tanken är att man som läsare ska titta på klippen och sedan rösta om vilket man tycker bäst om.

Men eftersom klippen är publicerade av Youtubekanaler med namn som “flyyer8”, “staten” och “NickDangah”, bland annat, så kan jag garantera att alla dessa filmer bryter mot upphovsrätten. Och att sprida dessa klipp vidare, som Norrtelje Tidning gör i sin artikel, är därför också ett upphovsrättsbrott, som tidningen dessutom tjänar pengar på genom annonser. Det är väldigt lätt att dra paralleller till exempelvis den dömda fildelningssajten The Pirate Bay.

För en vanlig medborgare räcker det oftast inte med ursäkten att man "trodde att man följde lagen", och det räcker nog inte för tidningen heller, även om tidningen nu hävdade det senast jag påtalade detta.

Vi behöver en fungerande upphovsrätt som är anpassad för vår digitala värld med internet och smarta telefoner som även fungerar för digitala tidningar. Genom exempelvis utökad rätt att citera verk samt kortare skyddstider på kultur ger vi dagens och kommande generationer av kulturskapare möjlighet att inspireras och influeras av de som producerat stor kultur före dem. På så sätt ger vi också människor i allmänhet möjligheten att uppleva mer och rikare kultur. Jag hoppas Norrtelje Tidning kan hålla med om det, nu när tidningen fortsätter på den inslagna vägen.

Markus Berglund, liberal centerpartist

NT svarar:

Markus Berglund har misstolkat detta. Naturligtvis bryter inte Norrtelje Tidning mot lagen.

Markus Berglund har däremot helt rätt i att upphovsrätten är enormt viktig. Den försvarar vi i allt vi gör.

När det gäller den aktuella artikeln, Minns du Sveriges snyggaste VM-mål? – sex starka kandidater, har inte Norrtelje Tidning stulit upphovsrättsskyddad material. Det vi har gjort är det som är brukligt i många sammanhang: vi har bäddat in klipp från Youtube.

Det innebär att klippen visas via Norrtelje Tidning, men spelaren är fortsatt Youtube. Det innebär att all trafik och alla eventuella annonsintäkter tillfaller just Youtube.

Markus Berglunds anklagelser mot Norrtelje Tidning är därför totalt grundlösa. Jag rekommenderar honom att läsa på bättre innan han slänger ur sig anklagelser.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel