Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljes tryckeri flyttas till Colombia

14 december förra året tystnade V-tabs tryckeri i Norrtälje. Om ett par veckor skeppas pressen till Colombia där den om ett drygt år ska stå monterad och klar för att trycka tidningar igen.

Sedan början av september har ett arbetslag på sju personer, fem montörer och två elektriker från det holländska företaget GWS printing system, arbetat med att montera ned V-tabs tidigare tryckpress.

Om två veckor ska alla delar ligga packade i 30 containrar för transport till Hamburg och vidare till Colombia.

– Vi har fått originalritningarna på tryckeriet och kommer bygga upp ett likadant hus som det här för att installera pressen, säger Juan Carlos Salgado, som är köparen Galvis Ramires y cia representant på plats i Norrtälje.

Till årsskiftet 2016-17 räknar de nya ägarna att bygget ska stå klart, redo att trycka bland annat dagstidningen Vangardia Liberal. En tidning som har en upplaga på 40 000 exemplar på veckodagarna och 80 000 på helgerna.

I den tidigare packsalen ligger delar överallt och när NT besöker det tidigare tryckeriet håller personalen som bäst på att montera ned de stora trycktornen.

– Det här är en relativt liten press, vi har gjort betydligt större jobb. Bland annat flyttade vi en press från Holland till Chile. Den gången bestod lasten av 100 containrar, säger John vander Hegden från GWS printing system.

GWS printing system är specialiserat på att flytta stora tryckpressar och de förmedlar också kontakter mellan köpare och säljare. I fallet med Norrtäljes tryckeri har de fått procent av köpesumman för att genomföra arbetet.

– Eftersom det råder kris i tryckeribranschen är det få som vågar satsa på en ny press. Men andrahandsmarknaden är fortfarande bra, säger John vander Hegden.

Det gäller att vara systematisk i arbetet och märka alla delar för att underlätta monteringen.

– Vi har stor rutin på det här och jag har det mesta i huvudet, men en dag är inte jag med och då gäller det att jag har varit noggrann, säger John vander Hegden som tillsammans med sina kollegor arbetar tre veckor åt gången i Norrtälje.

När pressen har lämnat Norrtälje återstår bara för V-tab att sälja resterande utrusning, städa lokalen och återlämna den till fastighetsägaren.

– Innan årsskiftet räknar vi med att vara helt ute ur lokalerna, säger Dan Eriksson.

I och med att tryckeriet inte finns längre har detaljplanen för området ändrats och i framtiden blir det antingen lägenheter, kontor eller handel i byggnaderna.