Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljes skattebetalare kan bli budgetvinnare

Det menar fyra riksdagspolitiker som under onsdagen presenterade regeringens budget på plats i Norrtälje.

Företagen och kommunens skattebetalare kan höra till vinnarna i årets budget. Allra störst betydelse för kommunens invånare har antagligen beskedet om det nya skatteutjämningssystem som ska börja gälla från den första januari nästa år.

Fullt infört om tre år ska det ge Norrtälje kommun en extra inkomst på 73,5 miljoner kronor. Det motsvarar 70 öre på kommunalskatten.

– Skatteutjämningen behandlas i regeringens budget, sade riksdagsman Göran Pettersson (M).

Anna Steele (FP) hade i sin tur tagit fram siffror som visade att Norrtälje kommun nästa år har möjlighet att söka pengar för 43 och så småningom 60 så kallade karriärtjänster inom skolan.

– Det är viktigt att vi får en karriärstege i skolan, kommenterade Göran Pettersson, som ju också är ordförande i Norrtäljes barn- och skolnämnd.

– Men karriärtjänsterna ska bara gå till de lärare som både formellt och informellt är förstalärare på skolan.

Per Lodenius (C) och Mats Odell (KD) tog upp flera olika förslag som ska stötta företagare.

– Tio procent av de som arbetar i Norrtälje kommun har egna företag, sade Per Lodenius.

Förenklade regelverk och sänkta egenavgifter ska bidra till att underlätta för den som driver en firma.

Regeringen vill också se över sjuklönekostnaderna för mindre företag. Mats Odell hänvisade dessutom till två olika förslag som ska förbättra företagarnas möjligheter att hitta riskvilligt kapital.

Det handlar både om en skattereduktion för den som vill investera i onoterade företag och en statlig fond med riskkapital.

– Regeringen har länge jobbat med arbetslinjen. Nu vill vi komplettera med en företagarlinje, sade Mats Odell.