Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljes nya styre på plats

Artikel 211 av 214
Val 2014
Visa alla artiklar

Norrtälje kommun kommer att få tre nya kommunalråd: Ulrika Falk (S), Ingrid Landin (MP) och Berit Jansson (C). på torsdagen presenterades den nya politiska ledningen.

Norrtälje kommun kommer att styras av ett blocköverskridande samarbete. Valresultatet slog sönder de traditionella blocken och partierna fick söka samarbeten över blockgränserna. En och en halv månad efter valet är det nu klart att S, MP och C går samman. Det var en glad trio som samlades i kommunhuset för att hålla presskonferens.

– Under resans gång har jag märkt att vi tre partier har en stor samsyn kring vad som behöver göras i Norrtälje kommun, sa Ulrika Falk (S), som siktar på kommunalrådsposten.

Att även Centerpartiets Berit Jansson och Miljöpartiets Ingrid Landin blir kommunalråd, om än på deltid, handlar om att de tre vill att det ska bli en ny ledarskapskultur.

– Det är en markering. Vi vill ha en ny samverkanskultur, sa Ingrid Landin.

Partierna presenterade sin avsiktsförklaring. De vill minska klyftan mellan stad och landsbygd, bland annat genom att stärka den kommunala servicen utanför Norrtälje stad.

En annan punkt är att ta fram ett näringslivspolitiskt program .

Skolan ses som den högst prioriterade frågan där skolstrukturen ska utredas så fort som möjligt.

– Den ska vara färdig till hösten 2015, sa Ingrid Landin.

Dessutom ska en frågan om vilken valfrihetsmodell Norrtälje kommun ska ha utredas.

En viktig punkt är miljö- och klimatområdet där ett miljöstragetiskt program ska tas fram.

Skatten kommer inte att höjas under 2015.

– Skatteprognosen ser bra ut. Vi kommer att få ett ökat stadsstöd om regeringen får igenom sin budget, sa Ulrika Falk, som var kritisk till den senaste skattesänkningen på 20 öre.

Ett längre handlingsprogram kommer att presenteras senare, liksom vilka som kommer att vara ordföranden i nämnderna.

S, MP och C har bara 30 av kommunfullmäktiges 61 mandat och kommer alltså att vara tvungna att söka samarbete med oppositionspartierna.

– Min bedömning är att vi har goda möjligheter att få igenom våra förslag, sa Ulrika Falk.

De tre aspirerande kommunalråden duckade på frågan om vilka områden de hade svårast att komma överens om.

– Vi är tre folkrörelsepartier som har mycket gemensamt. Det har varit en intressant process där det funnits stor respekt, sa Berit Jansson.

Men när det gäller utbyggnaden av hamnen har MP varit väldigt kritiska och reserverade sig mot den så kallade skelettplanen. Där har partiet nu fått backa och accepterar planen.

– Vi har med att det ska vara en socialt, ekonomisk och miljömässig stadsdel, sa Ingrid Landin.

Den 10 november sammanträder nya kommunfullmäktige. Då beslutas det nya styret.

Se direktrapporteringen från presskonferensen här nere.