Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljes museer behöver en haverikommission

Roslagsmuseet är stängt sedan 2008.

Pythagoras stänger efter sommaren. Trots nästan 20000 besökare förra året.

Färghandlare Nordströms hus har läckande tak också.

Anmäl text- och faktafel

Några av de viktigaste grunderna för besöksnäringen är i fullständigt kaos. Kommunpolitikerna och direktörerna för museerna är oförmögna att hantera den nuvarande problematiken med Norrtäljes kulturarv. Oviljan att släppa på låsningarna är totala.

Grundproblemet är att politiker i kommunen har skapat förutsättningar som begränsar kulturlivet. Mycket hänger på en tunn politisk majoritet som har en åsikt för att passa just den dagens agenda. Allt som oftast blir politiken kortsiktig för att få ihop ekonomin.

Så här mycket kan inte hänga på enbart ideella insatser, vilket det gör inom vårt rika musikliv i kommunen. Där är förutsättningen bara musikernas egna instrument och inte stora byggnader som måste hållas täta och mögelfria.

Det behövs större förändringar för att få allt att fungera. En idé kan vara att slå ihop Roslagsmuseet, Pythagoras, Färghandlare Nordströms samlingar och Kasper. Dessa har museiverksamhet i sina stadgar. Detta har kommunen skrivit under på.

Allt kan då samordnas i en enda stiftelse som får en långsiktighet under kulturförvaltningens ledning. Det går väl ändå ut på att visa upp och undervisa spännande saker och berättelser ?

Norrtäljes historia riskerar att försvinna för den breda publiken. Nördarna finns ju ändå...

Historierna om visionärerna, entreprenörerna och samhällsbyggare av alla de slag måste lyftas fram. Grunden är lagd för berättandet. Det måste bara finnas öppet och tillgängligt, vilket nu inte är möjligt eftersom att mycket stängs för visningar.

Mitt förslag är att en haverikommission sätts samman för att få fram en orsak och en lösning på det nuvarande kaoset. För haverikommissionen kommer det att behövas till exempel politiskt kunniga utifrån, regionekonomer, turistguruer, folk från nationellt museum, berättare och entreprenörer som brinner...

Norrtälje har inte råd att göra bort sig inför övriga Sverige. Norrtälje har inte råd att förlora.

Vi måste hitta en lösning för samverkan.

Johnny Rosén, Uppveda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel