Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljes ambulanser snabbare

Varannan ambulansstation i landet klarar inte målen för utryckningstider. Men i Norrtälje har stationen lyckats korta sina tider under januari.

Ju snabbare vård kan sättas in, desto fler liv kan räddas. Men många ambulansstationer i landet har svårt att nå målen som i de flesta fall är satt till att vara på plats inom 20 minuter.

Under 2011 var det 40 procent av stationerna som inte klarade av det och under 2012 hade siffran stigit till 50 procent. Det visar en undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Hjärt- och lungsjukas riksförbund. I undersökningen intervjuades ambulansstationschefer på 296 stationer i landet.

I Norrtälje kommun är det 20,3 minuter från det att samtalet tagits emot av 112 tills det att ambulans är på plats.

Mediantiden för hela riket är 14,7 minuter.

– Våra tider från det att vi får uppdraget från SOS Alarm tills dess att vi är på plats oss patienten har sänkts under januari och vi arbetar ständigt med att bli snabbare, säger Peter Värme på Samariten AB som driver ambulanssjukvården i Norrtälje kommun.

De vanligaste orsaken till att ambulanserna inte lyckas nå målen är enligt Hjärt- och lungsjukas undersökning avsaknad av resurser, långa avstånd och för mycket att göra.

Peter Värme känner igen dem samtliga.

– Antalet akutsjukdomsfall har ökat drastiskt de senaste åren. Men jag skulle inte säga att det handlar om onödiga körningar, är man orolig ska man ringa 112.

Vad han däremot skulle önska är ytterligare något transportfordon som inte nödvändigtvis behöver vara fullt utrustad och som kan utföra enklare uppdrag.

– Det skulle innebära en stor avlastning i många fall.

Hjärt- och lungsjukas riksförbund tror att nationella riktlinjer för ambulanssjukvården skulle kunna minska gapet mellan målen och möjligheterna att uppnå dem.

– Det är ett inte helt orimligt krav. Som det är i dag kan ambulanssjukvården skilja sig ganska mycket mellan landstingen, säger Peter Värme.

I höstas tillsatte landstinget i Stockholms län en analysgrupp som har till uppgift att föreslå åtgärder för att korta utryckningstiderna. Gruppen har ännu inte kommit med någon slutrapport, men det är redan nu beslutat att det inom Stockholms län ska finnas ytterligare 10 ambulanser inom en tvåårsperiod.

I dag finns 61 ambulanser samt ambulanshelikopter och intensivvårdsambulans i länet.

Enligt Hjärt- och lungfonden minskar chansen att överleva ett hjärtstopp med tio procent för varje minut som går utan hjälpinsats.