Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrtäljes äldre får betala priset för snål M-budget

Annons

Moderaterna beslutade i förra veckan att sänka ersättningen till Tiohundra AB:s äldreboenden med fem procent. Detta beslut om nedskärningar på 13 miljoner kronor riskerar att slå hårt mot våra äldres trygghet och arbetsmiljön för personalen inom äldreomsorgen.

Anmäl text- och faktafel

Mycket inom vården och omsorgen i Norrtälje kommun fungerar bra, men det finns samtidigt utmaningar. Med en befolkning som blir allt äldre och en personalstyrka som får allt mer att göra, så är nedskärningar inte rätt väg att gå. Våra äldre förtjänar en trygg vardag, och medarbetarna i äldreomsorgen förtjänar en hälsosam arbetsmiljö – inte att mötas av stora besparingar.

Dagen innan beskedet om nedskärningarna så tilldelades Tiohundra AB Dagens Medicins pris som ”Årets brobyggare” från socialministern. Norrtäljemodellen – där region och kommun deltar i ett unikt och hyllat samarbete genom Tiohundra – är något vi ska vara stolta över i Norrtälje kommun. Vårdmodellen brukar beskrivas som ett föredöme att ta efter, och Tiohundra lyckas erbjuda högkvalitativ, effektiv sjukvård och omsorg till oss som bor i kommunen. Men medan modellen hyllas nationellt och internationellt så urholkas den lokalt igen genom Moderaternas agerande.

Vi socialdemokrater är oroliga. Både för våra äldre och för Norrtäljemodellen. Norrtäljes äldre ska känna trygghet och kunna lita på att omsorgen finns tillgänglig var de än bor i kommunen. För oss går det före stora nedskärningar och dyra privatiseringar. Norrtäljes invånare förtjänar ett tydligt svar från Moderaterna om vilka konsekvenser deras nedskärningar får för vården och omsorgen i vår kommun – och inte minst hur de ser på Norrtäljemodellens framtid.

Ulrika Falk (S), oppositionsråd

Hanna Stymne-Bratt (S), 2:e vice ordförande Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons