Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljecyklister dåliga på att ha hjälm

Ligger långt under rikssnittet när det gäller att bära cykelhjälm.

Bruket av cykelhjälm undersöktes i juni i samband med att kommunen räknade fotgängare och cyklister på tio platser i Norrtälje stad. Bara 7,5 procent bär huvudskydd, vilket är långt under rikssnittet på 36,2 procent.

– Målet är att bygga en kunskapsbank om oskyddade trafikanter. Biltrafiken har mätts sedan decennier tillbaka men vi har inte alls samma koll på var folk går eller cyklar, säger Robert Klingvall, trafikingenjör på Norrtälje kommun.

Han är inte så förvånad över Norrtäljes dåliga hjälmsiffror. Mindre orter ligger ofta under 20 procent.

– Det höga rikssnittet på 36,2 procent dras upp av Stockholm. Där använder 73 procent av cyklisterna hjälm, säger Klingvall.

Den främsta förklaringen till storstädernas bättre hjälmstatistik är den tätare trafiken som medför ökade risker.

– Och ju fler som använder hjälm desto lättare blir det för andra att följa efter. I Norrtälje är det tvärtom. Här bär få hjälm och det normala blir i stället att cykla utan hjälm, säger Robert Klingvall.

Det är första gången som kommunen kartlägger hur många cyklister och fotgängare som korsar vägarna i staden. Informationen ska ligga till grund för framtida planering av byggen och trafikmiljöer. Det mest trafikerade stråket av de tio undersökta ligger intill Norrtälje busstation. Varje dygn korsar 2 300 fotgängare och cyklister Baldersgatan väster om bussterminalen, enligt mätningarna.

Baldersgatan korsas ofta

Kommunens gatu- och parkavdelning undersökte gång- och cykeltrafiken på tio platser i Norrtälje stad i juni. Den mest trafikerade övergången är trafikljuset på Baldersgatan i höjd med busstationen. 2 300 personer (1 600 fotgängare och 700 cyklister) korsar Baldersgatan varje dygn.

Nästan lika trafikerat är övergångsstället på Stockholmsvägen i höjd med polishuset. Här passerar 2 250 oskyddade trafikanter per dygn.