Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljebor röstar i USA-valet: "En katastrof för alla om Trump vinner"

Över 8 500 amerikanska medborgare i Sverige får rösta i det amerikanska presidentvalet. Två av dem är Gail Watt i Rimbo och Bino Drummond i Norrtälje.

Du har väl NT:s app? Ladda ner gratis till din iPhone här eller till din Android här .

Det amerikanska presidentvalet står mellan den 70-åriga republikanen Donald Trump och den 69-åriga demokraten Hillary Clinton och för att vara röstberättigad måste man vara amerikansk medborgare och ha fyllt 18 år.

En av de 38 Norrtäljebor som uppfyller kraven är Gail Watt som redan 1972 röstade på valet från Sverige.

– Då var det ett rätt krångligt förfarande, i dag är det lättare, säger den Rånäsboende amerikanen som följer den pågående presidentvalskampanjen intensivt.

– Det är den smutsigaste jag någonsin upplevt, båda sidor kastar skit på varandra.

För honom var det tidigt givet att demokraten Hillary Clinton skulle få hans röst.

– Donald Trump går inte att lita på för fem öre. Jag tycker att det är horribelt det som hänt med det republikanska partiet som blivit taget i gisslan. Om Trump vinner så är det inte bara en katastrof för USA utan för hela världen. Jag är rädd att vi kommer drabbas av en kraftig ekonomisk nedgång med honom som president.

En annan röstberättigad Norrtäljebo är moderatpolitikern Bino Drummond, som är fascinerad över det stora intresse som valet tilldrar sig i Sverige.

– Men det beror väl på att det är väldigt polariserat. Det är två kandidater, enkla budskap lätt att bevaka och göra enkel journalistik av. Det finns andra val som vi i Sverige borde vara mer intresserade av, till exempel det i Tyskland.

Senast det begav sig stödde Bino Drummond den republikanske kandidaten. Så blir det inte den här gången.

– Jag har varit väldigt tydlig med att jag inte tycker Donald Trump är någon bra representant för Republikanerna, men jag tänker inte heller stödja Hillary Clinton som har väldigt svårt att hålla sig till sina löften.

Hur tänker du nyttja din rösträtt då?

– Ett alternativ är Gary Johnson, tidigare guvernör i New Mexico som företräder liberterianerna. Men de har också en hel del idéer som jag inte sympatiserar med så just nu lutar det åt en blank röst.

Enligt Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, är det svårt att säga hur många amerikaner i Sverige som kommer att rösta i presidentvalet.

– Som utlandsamerikan krävs det mer för att rösta. Man måste till exempel vara registrerad i en delstat och begära en valsedel ganska långt i förväg. En annan osäkerhetsfaktor är att många demokrater ogillar Clinton och kanske då väljer att inte rösta alls, säger Merrick Tabor till Nyhetsbyrån Siren.

Sett till folkmängden bor allra störst andel myndiga amerikaner i Danderyd, Lund och Solna. Utöver de 8 500 amerikanska medborgare som är skrivna i Sverige finns det också ett stort antal röstberättigade personer som har dubbelt medborgarskap.