Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtäljebo hjälper hemlösa

– De har blivit fler. Förra veckan delade vi ut 400 portioner, säger Nettan Göthlin från Norrtälje som startade Gatans vänner för ett drygt år sedan.

Annons

Nettan hinner nästan inte prata. Hon stressar från bilen till de uppställda borden med lådor, grytor och termosar. Många av dem som väntar på mat är påtända. Det syns på deras ögon och kroppsspråk. Några muttrar och vevar mot osynliga fiender. Två poliser går runt och pratar med folk. Det verkar inte vara första gången de träffas. De föser bort den aggressivaste mannen en bit. Men strax efter att poliserna korsat gatan mot Medborgarplatsen kommer han tillbaka.

I parken Björns trädgård på Södermalm delar man på utrymmet. Femtio meter från de hungriga och frusna vid soppköket leker familjer i lekparken. Människor promenerar förbi de köande männen och kvinnorna och tittar lite, men undviker att möta deras blickar. Flera av de väntande tittar misstänksamt mot NT:s kameror och anteckningsblock. De är klädda för höst, men inte för att sova utomhus. Bara en del är rejält smutsiga och luggslitna, ”typiska” uteliggare.

Många av männen verkar komma från Nordafrika.

– De sover häruppe på berget runt moskén, säger Nettan och pekar mot södra sidan av den lilla parken.

Vet du varför de har kommit till Sverige?

Hon rycker på axlarna.

– De har väl blivit lovade jobb.

En äldre kvinna kommer fram till Nettan.

– Var vill du ha mig?

Aina, som hon heter, vill hjälpa till.

– Alla kan göra något. Om ingen gör något så händer inget, säger hon.

Nettan Göthlin står i soppköket varannan lördag tillsammans med sin sambo Kenneth Andersson och ett tiotal andra frivilliga.

– Folk blir förvånade när de hör att vi inte kommer från någon kyrka, säger Nettan.

Hon hoppas att Gatans vänners utdelningar ska fylla en social uppgift, förutom utdelningen av mat och kläder.

– Det är många som vill prata. En del är helt ensamma.

Men först ska alla få något varmt i sig och kanske en tvål, tandborste och tandkräm. Jonas har varit hemlös av och till i fyra år. Nu har han fått en kopp kaffe, en bulle och två ostmackor av Gatans vänner.

– I går blev jag utslängd från ett lågtröskelboende. En kille snodde alla mina pengar. Jag hade fått fyra lax av min syster. Så jag hotade honom med en kofot och då blev jag utslängd.

Jonas arbetade som personlig assistent åt en kvinna med MS innan hans missbruk gjorde att han fick sparken. Efter det blev han hemlös.

– I natt ska jag sova på Frälsis härbärge i Midsommarkransen, säger han.

Han luktar sprit och står och svajar. Han säger att han vill sluta med drogerna.

– Men det är svårt.

Uffe Lorentzson är en av de frivilliga. Hans uppgift är att åka runt och hämta grejer som folk vill skänka. I dag har han bilen full med varma sovsäckar och kläder som skänkts av en sportaffär.

– Vi går runt och kollar vilka som behöver. Förra veckan delade vi ut, men det blev kaos. Folk bara slet åt sig. De som verkligen behövde vågade inte komma fram.

En man med uppdragen huva och insjunkna ögon bryter in i samtalet. Han tror att en del inte behöver hjälpen.

– De tar massor och sen säljer de det på Vårbergs loppmarknad, säger han.

Det kanske stämmer.

– Men vi kan inte göra skillnad på folk och folk. Vi vet inget om dem, säger Uffe Lorentzson.

Han tycker att det värmer hjärtat att se hur många som vill skänka kläder och hur glada de hjälpsökande blir.

– Men vi arbetar ju och betalar skatt. Soppkök borde inte behövas.