Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje tingsrätt tveksam till skånsk dom

Med hänvisning till Europakonventionen friade nyligen Helsingborgs tingsrätt två personer som stått åtalade för rattfylleri.  – Mycket märkligt, säger lagman Göran Nilsson.

I somras meddelade Högsta domstolen (HD) att en person som har fått skattetillägg inte också kan dömas för skattebrott. Enligt HD strider det mot Europakonventionens förbud mot dubbla straff. Nyligen meddelade Helsingborgs tingsrätt att man anser att regeln om förbud mot dubbla straff även bör gälla trafikbrott och avvisade två åtal om grovt rattfylleri.

Enligt tingsrätten hade de åtalade redan blivit straffade genom att de blivit av med sina körkort. Något liknande kommer inte att ske vid Norrtälje tingsrätt, enligt tingsrättens chef, lagman Göran Nilsson.

– Det låter som ett mycket egendomligt och konstigt beslut. En körkortsåterkallelse är ju inte en straffrättslig påföljd. Ett körkort återkallas på grund av att man anses olämplig att vara ute och köra bil, det är inte jämförbart med ett skattetillägg, säger Göran Nilsson som kallar tingsrättens beslut för ”typiskt skånskt”.

– Jag tror inte heller att man kommer att riva upp några tidigare rattfylleridomar utifrån detta, säger han.

Överåklagare Göran Hellstrand säger till Ekot att han kommer att överklaga Helsingborgs tingsrätts beslut senast den 23 december.

Från Helsingborgs tingsrätt

Ur domarna från Helsingborgs tingsrätt: ”Om tiden är mogen för ett åsidosättande av ordningen med dubbla förfaranden när det gäller sanktioner för gärningar på skatteområdet, är den det också när det gäller sanktioner på trafikområdet”

De åtalade, en 54-årig kvinna och en 64-årig man, åkte fast i höstas med 1,46 respektive 2,08 promille alkohol i blodet.