Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje tingsrätt kan växa och flytta

Genom åren har Norrtälje tingsrätt varit nedläggningshotad flera gånger. Men inför kommande omorganisation är det mer positiva tongångar.

Just nu pågår en utredning av länets sju tingsrätter. Den nuvarande organisationen av tingsrätterna skapades 2007, men då antalet mål och ärenden har ökat med 15 procent i länet finns ett stort behov av att se över organisationen framöver.

– De förändringar vi kommer föreslå kommer att träda i kraft förrän tidigast 2020, säger Alf Andersson som håller i utredningen.

Just nu är utredningen inne i en intensiv kartläggning av hur befolkningsunderlaget kommer att förändras i framtiden.

– Det är en av huvudpunkterna i utredningen. Vidare tittar vi på hur de små tingsrätterna kan utöka sin verksamhet och sedan framgår av direktivet att vi inte får föreslå några sammanslagningar.

Så det innebär att Norrtälje tingsrätt får vara kvar och utöka sin verksamhet?

– Jag kan inte tolka direktivet på något annat sätt, säger utredaren Alf Andersson.

Norrtälje tingsrätts chef, lagmannen Göran Nilsson är försiktigt positiv inför vad utredningen ska komma fram till. Och han tror på Norrtälje som ett framtida säte för en tingsrätt.

– Det finns ju fortfarande ett hot om att vi kan bli omlokaliserade, men jag tycker det finns flera saker som talar för oss, säger han.

Om det visar sig att Norrtälje är rätt plats för en tingsrätt även i framtiden så är förutsättningen att de hittar nya lokaler. Dagens lokaler är nämligen utdömda ur säkerhetsaspekt.

Ett ställe som nämns i sammanhanget är fastigheten i kvarteret Förrådet vid kommunhuset där Lantmäteriet ligger. Tidigare låg även Tiohundra AB:s administrativa avdelningar i denna byggnad.

– Vi har varit där och tittat. Invändningarna var möjligtvis att det var lite lågt i tak och att vi skulle ha tingssalarna på andra våningen. De bör ligga i entréplanet, säger Göran Nilsson.

Även om man skulle hamna i ett läge där det måste byggas ett nytt tingshus ligger Norrtälje bättre till än till exempel Täby som har nämnts som ett alternativ.

– Det finns mer mark tillgänglig här och planprocesserna är snabbare. Dessutom är kommunledningen väldigt mån om att ha kvar tingsrätten här.

Norrtälje tingsrätt har i dag 16 anställda. Vid en utbyggnad kan det komma att bli 40 anställda.

– Med en stark tingsrätt här kommer vi nog också få se fler etableringar av advokatbyråer i Norrtälje, säger lagmannen Göran Nilsson.

Domstolsverkets direktiv

I dag finns det sju tingsrätter i Stockholms län: Attunda (i Sollentuna), Nacka, Norrtälje, Solna, Stockholm, Södertälje och Södertörn.

Antalet mål som kommer in till varje domstol varierar.

År 2012 fick de två största tingsrätterna, Stockholm och Södertörn in 19 100 respektive 17 700 mål medan de två minsta tingsrätterna, Södertälje och Norrtälje, fick in 3 100 respektive 1 500 mål.

Under perioden 2007 till 2012 har antalet inkomna mål och ärenden i Stockholms län ökat med 15 procent.

I direktivet framgår också att utredaren ska undersöka förutsättningarna för att etablera ytterligare någon tingsrätt eller förvaltningsrätt i Stockholms län.

Utredningen som startade i höstas ska redovisa sina förslag för domstolsverket den 30 april i år.