Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje rasar i ny kommunrankning

Norrtälje rasar i den senaste rankningen av ungdomskommuner — och tappar över hundra placeringar sedan förra året.

Annons

KFUM presenterar ungdomskommunrankningen för tredje året i rad. Av Sveriges 290 kommuner hamnar Norrtälje i år på plats 261. Det är ett ras på över hundra platser sedan förra året, då kommunen hamnade på plats 157.

— Syftet med rankningen är att lägga fokus på frågor som handlar om ungas livsvillkor och vardag, säger Mattias Wihlgaard, tillförordnad generalsekreterare på KFUM.

KFUM har utgått från tolv olika nyckeltal, bland annat idrottsanläggningar, fritidsgårdar och skola. Rankningen bygger på hur mycket kommunerna har satsat ekonomiskt på olika områden som berör unga under året.

— Det är viktigt att framhålla att hur mycket pengar kommunen lägger på de olika områdena under ett år inte säger någonting om verksamhetens kvalitet. Men rankningen väcker många frågor kring hur verkligheten ser ut, säger Mattias Wihlgaard.

För Norrtälje kommun är resultatet förvånande.

— Vi känner inte till undersökningen. Det är heller ingen som har pratat med oss. Vi undrar vem som har rapporterat in de här siffrorna, för det är inte vi, säger Cecilia Möller, kultur- och fritidschef i Norrtälje.

Hon tycker inte att det låter rimligt att kommunen kan ha sjunkit hundra placeringar.

— Någonting stämmer inte, för vi kan inte ha sjunkit hundra placeringar. Vi har inte gjort några besparingar eller försämringar, utan kommunen har snarare tvärtom satsat mer på till exempel de föreningsdrivna idrottsanläggningarna. Jag kan inte säga att rankningen är fel, men det verkar inte rimligt, säger Cecilia Möller.

KFUM menar att raset kan bero på att man i rankningen har bytt upp ett par nyckeltal från förra året och ersatt dem med nya. Mattias Wihlgaard påpekar också att ”det är en rankning”.

— Även om Norrtälje tycker att de satsar lika mycket som vanligt så räcker det med att alla andra kommuner satsar en krona mer så hamnar de före. Sedan beror det naturligtvis på hur mycket de har satsat underåret. Satsar man mindre så syns det ju, säger Mattias Wihlgaard.

Men ungdomarna i Norrtälje tycker inte att raset är någonting som märks.

— Jag trivs väldigt bra här, men de borde kanske satsa varje år och tänka mer långsiktigt. Det här är ju vår framtid, säger Elida Carlsson, 17.

De är överens om att någonting de saknar i Norrtälje är mer att göra på fritiden.

— Det behövs fler ställen att hänga på. Då kanske alkoholen minskar också, säger Sebastian Hadzinikolic, 17.

Resultatet

De bästa kommunerna:

Emmaboda (plats 1)

Lycksele (plats 2)

Härjedalen (plats 3)

Och de sämsta:

Österåker (plats 288)

Lekeberg (plats 289)

Huddinge (plats 290)

Så gick det för Norrtälje:

År 2011: plats 217

År 2012: plats 157

År 2013: plats 261

De tolv nyckeltalen KFUM utgått ifrån:

Idrotts- och fritidsanläggningar, allmän fritidsverksamhet, fritidsgårdar, fritidshem och pedagogisk omsorg, personaltäthet fritidshem, allmän kulturverksamhet, bibliotek, musik- och kulturskola, stöd till studieorganisationer, lärartäthet grundskola, elevvård i grundskola och lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Nyckeltalen finns publicerade i kommun - och landstingsdatabasen.

Källa: KFUM