Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje räknar med tusen nya bostäder

Bostadsbrist råder i hela länet. Men byggandet börjar ta fart. Norrtälje kommun räknar med att 690 bostadsrätter och 330 hyresrätter påbörjas i år och nästa år.

Annons

Samtliga 26 kommuner i Stockholms län har underskott på bostäder. Det visar Bostadsmarknadsenkäten 2014 som länsstyrelsen nu publicerar.

Norrtälje är inget undantag. Här är behovet 2 000 nya bostäder de närmaste fem åren, enligt kommunens egna beräkningar.

Behovet fördelar sig på cirka 1 000 bostadsrätter, 250 äganderätter och 750 hyresrätter, framför allt ettor, tvåor och treor.

Men rapporten andas optimism. Det byggs allt fler bostäder i länet och målen för nyproduktionen ser ut att nås under 2014 och 2015.

– Kommunerna uppger att det är planerad byggstart för runt 16 000 nya bostäder både under 2014 och 2015, säger landshövding Chris Heister.

Det skulle i så fall innebära ett trendbrott efter en lång rad år då bostadsbyggandet legat klart under de mål som fastställts.

Norrtälje kommun, som spår att spaden sätts i jorden för drygt tusen nya bostäder i år och nästa år, anser att efterfrågan är störst i Norrtälje stad med omnejd.

Kommunen framhåller tre faktorer som i dag hotar att bromsa bostadsbyggandet: överklaganden av planer, långa handläggningstider hos länsstyrelsen och svajig konjunktur.