Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje måste lära sig stava till byggnadsvård

Norrtälje kommun har en spännande småskalig bebyggelse, från skärgård till inland, från stad till by och landsbygd. Många hus och gårdar är från 1700-, 1800- eller första delen av 1900-talen, gediget byggda på fina platser av goda hantverkare.

Annons

Många av dessa hus har förgäves ropat på hjälp. Varför? Jo, de har vandaliserats, målats med skrikiga färger, rivits ur, rätats upp, isolerats fel, plastats in och tappat sin själ. Ofta har de fått problem med instängd fukt.

När husmarodörerna gått så långt som att riva eldstäder, byta ut snickerier och dörrar, sänka tak och bygga in spotlights – ja, då är det riktigt synd om husen. Då har de dessutom oftast minskat i värde, för köpare betalar faktiskt för trivselvärden och byggnadskaraktär när de köper ett gammalt hus.

Men det finns hjälp att få innan det är för sent. I dag finns rätt sorts material att få tag på liksom kunniga hantverkare. 1975 bildades Byggnadsvårdsföreningen på riks- och regionalnivå och under de senaste 25 har det växt fram ett nät av rådgivande butiker över landet.

Jag som renoverat gamla hus ungefär lika länge har stöttat mig på denna sakkunskap. När vi flyttade till Roslagen fanns dock ingenting i den vägen, konstigt nog. Inte ens ett ord på kommunens hemsida om lagens krav på att ändringar ”ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden” (PBL kap 8, § 17).

Men för något år sedan hände det: ”Båt och Byggnadsvård i Roslagen” öppnade i Vreta! Ett spännande informationscentrum med kurser, rådgivning, utställningar och försäljning av begagnade och nya byggnadsdelar. Och en närmast sensuellt vacker miljö med en doft av äkta tjära och linolja…

En tillgång för Norrtälje kommun! Jag kollar igen på kommunens hemsida. Nej, fortfarande inte en rad om byggnadsvård. Presentationsbilden för bygg- och miljönämnden visar dock en rödmålad timmervägg med skön patina. Men så trist att fasaden skäms av de nyinsatta fönstren med något som liknar fuskspröjsar.

Måste vi få en stadsarkitekt innan kommunen lär sig stava till byggnadsvård? Och har de som är ansvariga politiker och tjänstemän ens besökt Båt Byggnadsvård i Vreta? Vad gör man i de politiska partierna?

Nu drar snart sommarens renoveringsvåg fram över permanent- och fritidshus. Se till att alla får kännedom om vårt nya byggnadsvårdscentrum – ett första steg mot ett värdigt fortsatt liv för våra kära kåkar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel