Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje måste få en stadsarkitekt

Norrtälje stad är trendig och skall ha ett varumärke. Under tio år har städer som varumärke byggt 32 arenor, många med miljonförluster. Det är politik på hög nivå, skriver ironiskt tidskriften Arkitektur 5/13 med temat stadsbyggande.

Annons

En stad är emellertid ingen vara. Tala hellre om identitet, det som bland annat böckerna Roslagens natur och Vägar till kulturen i Roslagen lyfter fram.

På 1950-talet vaknade Norrtälje till liv efter krigsåren. Sporrongs granskade skolor och stadens sociala liv, innan företaget flyttade hit. Skolundervisningen hade hög kvalitet, det fanns ett nytt läroverk, bad i funkisstil, bibliotek, konst-, musik- och teaterföreningar.

Sporrongsfabriken på Baldersgatan blev en vacker byggnad. Jan-Bertil Schnell har i Skog, malm och vatten skildrat hur industrier då etablerade sig i staden. De och regementet drog hit familjer, som bidrog till stadens utveckling. I Societetsparken stod ett av stadens kännemärken, ett flygplan, DC -3. Biltemas skylt vid infarten är en dålig ersättning.

I dag bygger man bort parkeringar och butikerna försvinner. Vinnare är den externa handeln, som kräver bilåkande. Det lockar knappast turister och inte är det miljövänligt.

Enligt tidskriften Arkitektur kan nya stadsdelar skapa ojämlikhet. Dessutom är man där mer intresserad av mängd, antal lägenheter än av nyskapande arkitektur. Det byggs trångt och tätt och likformigt. Identiteten utplånas.

I Visby förnyas hamnområdet efter en plan av arkitekt Carin Johansson. Här förenas bostäder och mötesplatser på ett spännande sätt. I Dalarö ville de styrande bygga stora, tunga hus men medborgarna tvingade fram småskaliga hus. Slutord där: ”Modern traditionalism håller på att slå ut omodern modernism”. Södertälje lockar med sin stadskärna: ”För vår del handlar det därför inte om att skapa något nytt. Vi har redan en bra och levande stad som vi nu ska utveckla, förnya och förbättra.” Erland Ullstad, professor och arkitekt, visar i Hållbar stadsutveckling hur man balanserar en levande stadskärna med extern handel. Marknadskrafterna måste nämligen styras.

I Nyköping byggs ett nytt museum för drygt 200 miljoner, Sigtuna utvidgar sitt museum, Vallentuna har invigt ett kulturhus för 100 miljoner och Upplands Väsby slår mynt av den heliga Birgitta med staty och Birgittapris. Den modiga Inga-Britta Ahlenius blev den första att ta emot det. Det byggs mycket för kultur i Mälardalen. I Norrtälje skall 18 miljoner räcka till konsthall, museum och ”kulturhus”.

Det goda i staden störs av misstag. Badhuset med sitt goda läge kunde ha blivit ett rum för föreläsningar, musik och teater. Bygget i kvarteret Båtsman brister i anknytning till stads- och parkrum och har mycket skugga och insyn men föga utsikt.

Av detta följer att Norrtälje stad och kommun måste få en stadsarkitekt med integritet och antikvarisk kunskap och till det ett skönhetsråd. Hamnprojektet kräver detta. Stadens köld- och blåshål presenteras som ett sommarland med bad. Alla är inte vinterbadare. Jag föreslog en gång i fullmäktige, att man öster om hamnen skulle bygga hus för unga vuxna och hålla en bostadsmässa. Förslaget avslogs. Nu skall det bli en tät stadsdel för dem som har pengar. Det har inte de unga.

En bygds identitet är dess kultur. Förlorar den kulturen, förlorar den sig själv, säger ett ordstäv. Jag har under årens lopp mött många tusen människor, från skolklasser till pensionsgrupper som bekräftat påståendet. Tillsammans har vi känt stolthet över att fyra världsberömda författare haft anknytning till Roslagen, den heliga Birgitta, August Strindberg, Astrid Lindgren och Tove Jansson. Mumindalen har sitt ursprung här. Vi har skämts över kommunens hantering av kulturarv som Faktoriet med Zetterstenska gården och Finsta, ett besöksmål av europeisk dignitet.

För att utveckla Norrtälje stad och kommun krävs kvalitet och kontinuitet, kunskap och kultur. I dag är detta bristvaror.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel