Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrtälje kommunen bör avvakta med nya stora byggprojekt

Måndagen den 11 november svingar kommunfullmäktiges ordförande Nils Matsson klubban och fastställer budgeten för nästa år i Norrtälje kommun. I debatten lägger då Sverigedemokraterna fram ett eget budgetförslag.

Förutom satsningar främst på skolan, sjukvården och socialförvaltningen förespråkar vi en stram och ansvarsfull ekonomisk politik. Kommunens invånare ska vara trygga med att deras skattepengar behandlas klokt, effektivt och med eftertanke.

Ansvar handlar främst om att:

• Invånarna får mesta möjliga välfärd för varje inbetald skattekrona.

• Inte lånefinansiera stora projekt i högkonjunktur.

• Sträva mot en välbalanserad expansionstakt med låg skuldsättning.

Låt oss förklara. Norrtälje kommun har vuxit snabbt. Expansionen märks på de många bygg- och infrastrukturprojekten lite varstans i kommunen, men tydligast i Norrtälje stad. Det kan se inspirerande och lovande ut, och är det säkert också.

Vi håller med om att nya hamnen blev ett lyft för staden utseendemässigt, men då vi fortfarande betalar - och kommer fortsätta göra så länge - för kalaset anser vi det nu vara lämpligt att vara försiktiga med att sjösätta stora nya kostnadsdrivande bostadsprojekt i kommunen. Framförallt med tanke på att vi troligen är på väg mot en lågkonjunktur.

Så här tänker vi. Tillväxten har hittills till stora delar lånefinansierats, och det kostar, inte bara i form av räntor på lånen. Till det kommer de avskrivningar som ska bäras av nämndernas driftbudgetar eller av taxor för exempelvis vatten och avlopp. Norrtälje kommun har exempelvis regionens högsta VA-taxa. Det blir dyrt för kommuninvånarna med andra ord.

Ytterligare en oönskad konsekvens av expansionen är att underhållet av de befintliga anläggningarna har blivit eftersatt. Det är inte lika spännande att lova invånarna i kommunen välskötta avloppsledningar som en ny stadsdel. Norrtälje kommun har under många år samlat på sig en enorm underhållsskuld på bland annat fastigheter och ledningar, något som kommer att kräva resurser att beta av. Men det är en uppgift som måste göras, det är ansvarsfull ekonomi, och ansvarsfull ekonomi är en ledstjärna för Sverigedemokraterna oavsett om det anses vara spännande eller ej.

I vår budgetmotion föreslår vi därför att kommunen avvaktar med att dra igång de kommande stora byggprojekten ”Lommarstranden etapp 2” och ”Närheten” (tidigare ”Motormannen”) fram tills dess att det kan säkerställas att kommunen inte åtar sig ett alltför högt ekonomiskt risktagande.

Missförstå oss rätt, vi är inte per automatik mot dessa projekt, men väljer att i ett osäkert läge prioritera välfärd och befintligt underhåll istället för storvulna och osäkra expansionsprojekt.

Däremot anser vi att kommunen har ett guldläge att locka hit vanligt folk, skötsamma skattebetalare som vill fly undan stressen och oron i Stockholmsregionen. Vi föreslår därför att kommunen gör en inventering av sådana områden utanför detaljplanerat område för att finna ställen där enskilda fastighetsägare eller exploatörer kan bygga bostäder attraktivt för exempelvis barnfamiljer som vill bo på landsbygden. Vi tror att sådana områden går att hitta i närheten av de stora vägarna och deras påfartsleder.

Sammanfattningsvis så förespråkar Sverigedemokraterna en stram och ansvarsfull ekonomisk politik, och ordning och reda i kommunens finanser.

Andrea Kronvall (SD), gruppledare

Lorant Alföldi (SD), ledamot teknik- och klimatnämnden

Tina Sandberg (SD), ledamot barn- och skolnämnden

Jacob Heitmann (SD), ledamot utbildningsnämnden

Dennis Ekström (SD), ledamot kultur- och fritidsnämnden

Britt-Mari Canhasi (SD), ledamot KSON

Karl-Göran Edberg (SD), ledamot bygg- och miljönämnden

Sören Karlsson (SD), ledamot val- och demokratinämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel