Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxmördare snart fri

En 37-årig man som dömdes för mord i Norrtälje tingsrätt släpps sannolikt på fri fot inom några år.

Annons

37-åringen slog ihjäl en man med yxa på uppdrag av mannens hustru. Han dömdes i Norrtälje tingsrätt till livstids fängelse för mord. Nu har 37-åringen för andra gången ansökt om att få livstidsstraffet tidsbestämt. I samband med ansökan har 37-åringen utsatts för en grundlig granskning av ett team av psykologer. Man undersökte om fången gjort så stora personliga framsteg att han inte utgör en fara för andra om han släpps fri.

Slutsatsen blev att 37-åringen fortfarande har en medelhög risk för återfall i nya brott. Men det mesta i utredningen var positivt. Psykologerna framhöll att 37-åringens höga intelligens och studier på högskolenivå talade till hans fördel. Utvecklingen tyder på att 37-åringen kan få sitt straff tidsbestämt redan inom några år. Med tanke på att mannen hittills avtjänat 12 års fängelse är detta att betrakta som en ganska tidig frigivning.

Hade 37-åringen dömts för samma brott i dag hade han, på grund av ett avgörande i Högsta domstolen, sannolikt dömts till tio års fängelse.

Annons