Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

WWF: Östersjön nära kollaps

Östersjön har skadats svårare av övergödning än något annat hav på jorden, enligt en rapport från Världsnaturfonden (WWF). Nu startar fonden en ny kampanj för att väcka starkare opinion i frågan.

Annons

Rapporten, som visar utbredningen av döda havsbottnar, är baserad på data från World Resources Institute. Siffrorna visar att kusterna utanför östra och sydvästra USA, Västeuropa samt Japan, Sydkorea och Kina är hårdast drabbade. 

Men Östersjön tycks stå i en klass för sig, globalt sett. Sju av de tio största döda bottnarna i världen återfinns i Östersjön. I fjol täckte området en yta dubbelt så stor som Sveriges samlade åkerareal, motsvarande cirka 70 000 kvadratkilometer. Den viktigaste orsaken är utsläppen av kväve och fosfor.

Det finns risk för en total kollaps om vi inte förmår vända trenden. Det finns en handlingsplan men den är långtifrån tillräcklig. Det är därför vi drar igång den här kampanjen, säger Lasse Gustavsson, WWF:s svenske generalsekreterare. 

Kampanjen, som startade i förra veckan, är riktad både mot allmänhet och beslutsfattare. En Sifo-undersökning som WWF har gjort visar att 66 procent av svenskarna är mycket eller ganska oroade över situationen. Av de intervjuade svarar 41 procent att jordbruket är orsaken bakom problemen med övergödning och algblomning i Östersjön - 22 respektive 16 procent tycker att avloppen och sjöfarten är de viktigaste orsakerna. 

WWF anser inte att det går att lasta de enskilda jordbrukarna för Östersjöns miljötillstånd.

Det är politikerna som är ansvariga för algblomningen genom skattestöd utan tillräckliga krav på miljöskydd. Östersjön går att rädda om utsläppen minskar. Men för det krävs beslut på EU-nivå, säger Lasse Gustavsson generalsekretare på WWF.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) samarbetar med WWF i frågor som gäller Östersjömiljö. LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson anser att förbundet delvis lyckats väl med att få jordbrukarna i Sverige att minska utsläppen.

Vi har sänkt utsläppen av både fosfor och kväve. Men tyvärr har man inte alls kommit lika långt i andra länder runt Östersjön. EU måste ta en större del av ansvaret och se till att nitratdirektivet tillämpas överallt lika strikt som i Sverige, säger han.

TT / Åsa Forsberg, Norrtelje Tidning

Annons