Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wenngarns ägare får rejäl restskatt

Skatteverket ger Randolf och Vassilissa Schünzel ett skattetillägg på 771 396 kronor. De beskylls för att ha gjort egen vinning genom att belasta badet i Rimbo med utgifter på allt från barnmat till privata utlandsresor.

Annons

Restskatterna, som nu påförs Randolf och Vassilissa Schünzel, är framräknade efter Skatteverkets granskning av bokföring från åren 2006 och 2007. Bokföringen, som gäller både fastighetsbolaget Rimbo centrum fastigheter AB (RCF) och driftsbolaget Rimbo leisure center AB (RLC), beslagtogs vid en skatterazzia i Rimbo badhus i april 2007.

Skatteverkets handläggare fann att RCF hade en skatteskuld på 630 321 kronor och att RLC felaktigt bokförts med nästan 3,5 miljoner kronor.

Bolaget bakom Rimboföretagen heter Wenngarn AB och Skatteverket anser att Randolf och Vassilissa Schünzel på Wenngarn slott är ansvariga för de skulder och bokföringar som drabbat RCF och RLC.

Enligt de granskningar som gjorts har Randolf Schünzel varit faktisk företrädare och haft kontroll över företagen under båda åren. Det är han som undertecknat lånehandlingar och kvittenser samt fört pengar mellan Rimboföretagen och andra bolag som han själv kontrollerat.

Ett antal räkningar, som fakturerats RLC, täcker varor som levererats till olika adresser i Stockholm eller Sigtuna. Det gäller exempelvis inläggning av parkettgolv, målningar, snickerier och andra hantverksarbeten.

Bland RLC:s representationskostnader finns kvitton för barnmat, barnbio, godis och drickor.

Vidare anser Skatteverket att resor till orter som Malaga, Estland, Budapest, London, Alicante, Rio De Janerio, Marocko och Ukraina inte ska betraktas som avdragsgilla arbetsresor.

Vassilissa Schünzel har gjort flera lägenhetsaffärer i Stockholm. Hon har i samband med det fått pengar insatta på sitt konto som motsvarar uttag som gjorts från RLC. Skatteverket anser också att RLC belastats med utgifter för inredning och möbler till lägenheterna.

Skatteverket har nu gjort om det som anses vara felaktigt bokfört till löner som lagts på Randolf och Vassilissa Schünzel.

Vassilissa Schünzels inkomster höjs därmed höjs med 156 798 kronor under 2006 och med 783 951 kronor under 2007. Det ger henne en skattehöjning på sammanlagt 173 894 kronor.

Randolf Schünzels inkomster höjs under samma period med 1 366 242 kronro respektive 1 492 764 kronor. Han får en skatteökning på 597 502 kronor.

Försökt få mer stöd

Företrädare för badhuset i Rimbo har under det senaste året försökt få Norrtälje kommun att höja det kommunala bidraget med motiveringen att badverksamheten inte bär sig. Önskemålet har varit att det årliga stödet på 2,4 miljoner kronor ska dubblas.

Fotnot: Randolf Schünzel har avböjt att kommentera restskatten som Skatteverket räknat fram i Norrtälje.

FAKTA - Wenngarn AB och Rimbo leisure center

Wenngarn AB ägs av ett företag i Zürich som heter Tech-Cetera som uppges förvalta aktier, värdepapper och pengar.

VD och ordförande för Wenngarn AB är Randolf Schünzel, adress Wenngarns slott.

Vassilissa Schünzel, är ledamot, övriga personer i styrelsen är bosatta utomlands.

Wenngarn AB äger, genom Randolf Schünzel, Rimbo centrum fastigheter AB.

Rimbo leisure center AB ägdes fram till konkursen av Randolf Schünzel.

Två månader efter det att Skatteverket gjort razzia i Rimbo begärdes Rimbo leisure center i konkurs av ägaren.

Rimbo leisure center hade vid konkursen 2007 en skuld till moderbolaget på 21 miljoner kronor.

Annons