Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv Beslutet som räddade Sverige

För två hundra år sedan flydde 5 500 svenska soldater under Finska kriget över ett fruset Ålands hav. På fredagen hyllas de med ett nyrest monument i Grisslehamn.
WEBB-TV: Erik Eriksson berättar om händelsen som fick kosackerna att vända tillbaka

Annons

Det är lätt att se dem framför sig. Tusentals slitna och hungriga människor som vandrar i täta led över isen. Bakom dem fanns ryska kosacker ute efter att döda, framför dem fem mil att gå över ett förädiskt fruset hav. Många dog i strider, frös ihjäl eller drunknade. När Estonia förliste dog runt 800 personer, under flykten från Åland 17 mars 1809 försvann 1 750 soldater på vägen till Grisslehamn.

Men det var många fler som gick under. Många civila flydde samtidigt, hur många är det ingen som vet. Tänk dej vad som skulle ha sagts i Rapport om det hade hänt i dag, säger Lars Nylén, ordförande i Roslagens Sjöfartsminnesförening som står bakom torsdagens högtid.

Kriget var ett allvarligt hot mot Sverige. Det som tvingade soldaterna på Åland att fly var att 17 000 ryska soldater stod redo på det finska fastlandet för att gå mot det som idag är Sverige. Det här var ett stort hot mot Stockholm. Det enda som fanns mellan huvudstaden och ryssarna var soldaterna på Åland. De leddes av Georg Carl von Döbeln som ville förhandla fram en fred med ryssarna. När han misslyckades flydde de.

Ismarschen följde i princip samma rutt som Eckerölinjens båtar tar idag, från Storby på Eckerö till Grisslehamn. Det tar bara några timmar med båt, att gå samma väg i stark kyla är värre. Av de 5 500 svenska soldaterna klarade bara ungefär 3700 av det.

En del av dem marscherade 70-100 kilometer under något dygn. De flesta av soldaterna fortsatte mot Älmsta, säger Lars Nylén.

Kvar i Grisslehamn blev bara 60 man. De var det enda försvaret mot 500 kosacker som under den ökände ryske generalen Kulneff som följt efter svenskarna över isen. Den svenske fänriken Hans Lidströmm gick med på fred mot att Grisslehamns skonades.

Ryssarna stannade över natten i Grisslehamn. De var rädda att isen skulle gå upp och de skulle bli fast i Sverige därför återvände de dagen efter.

Historien om svenskarnas flykt och det ryska hotet mot Sverige har följt Lars Nylén sedan barnsben.

Min mormor kom från Grisslehamn. Jag fick tidigt höra historier om ryssar och kosacker. Och alla stugor som ryssarna bodde i finns kvar.

Historierna präglade honom och att det invigs ett monument över ismarschen i Grisslehamn imorgon är mycket hans förtjänst.

Det är ett väl omskrivet krig men bortglömt av allmänheten. För oss räcker det med att komma ihåg isen och alla som försvann därute.

Finska kriget

Pågick 1808-1809

Utkämpades mellan Sverige och Ryssland och slutade med att Finland avträddes åt tsaren.

Anledningen till att Ryssland anföll var att Sveriges kung Gustav IV Adolf vägrade gå med i det mäktiga grannlandets koalition med Frankrike mot Storbritannien.

Kriget ledde till uppror också inom Sverige och Gustav IV fängslades 13 mars 1809 och tvingades sedan abdikera.

källa: Nationalencyklopedin

Invigningen av monumentet

Börjar klockan 14:00 i morgon i Grisslehamns hamn.

Deltar gör bland annat flottans fregatt m/s Sunsvall, Upplands regemente anno 1809 i tidsenliga uniformer, en hedersvakt och hemvärnets musikkår

Talar gör ärkebiskop Anders Wejryd, Svenska kyrkan, Upplands landshövding och ordförande för Kulturfonden för Sverige och Finland Anders Björck och Ålands landshövding Peter Lindbäck samt överstelöjtnant Carl von Döbeln.

Mer läsning i torsdagens och måndagens Norrtelje Tidning!

Annons