Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftverk på gång

Antalet vindkraftverk i Sverige har mer än fördubblats sedan början av 1980-talet. På Rådmansö har fem markägare gått ihop för att arrendera ut mark till en park med sammanlagt 15 vindkraftverk.

Annons

Än så länge ligger vindkraftverken på planeringsstadiet, men om allt går enligt planerna ska de stå färdiga i början av 2014.

Vi har haft ett första möte med länsstyrelsen. Men sedan ska vi ansöka om bygglov, mäta vinden och miljöpröva platsen, så det tar ett tag innan allt är på plats, säger William Gillemar, markägare på Rådmansö.

Vindkraft är en energi som utnyttjas relativt lite i Stockholms län. Det finns enstaka större verk på Ljusterö, Oaxen och Utö, men i slutet av augusti ska politikerna i Norrtälje kommun slå fast riktlinjer för utbyggnaden av vindkraftverk. Bland annat planerar Holmen i sam­arbete med Norrtälje energi att bygga en park med 30 kraftverk nordväst om Hallstavik.

Vi tittar på en vindkraftspolicy just nu och alla politiska partier är villiga att satsa på den här typen av energi. Frågan är bara hur man ska gå tillväga, säger Mats Viktorsson, kontorschef på bygg- och miljökontoret.

Markägarna på Rådmansö blev kontaktade av bolaget Kraftö AB som också bygger verk på Ljusterö. Efter noga över­vägande bestämde man sig för att tacka ja till bolagets erbjudande. Vindkraftverken kommer att ligga mitt på Rådmansö.

Vi tyckte att det var ett intressant förslag och dessutom rätt ur miljösynpunkt. Det har ju fungerat i många andra europeiska länder så det finns en viss garanti även om projektet är stort, säger William Gillemar.

Vindkraftverken har dock även nackdelar. Rörelseljuden från rotorbladen kan upplevas som störande och kan i vissa lägen också ge upphov till roterande skuggor som också de kan upplevas som störande.

Men enligt William Gillemar har vindkraftsplanerna inte väckt några protester från närboende.

Tommy Johansson, avdelningschef på energimarknadsinspektionen, tycker att det finns mer för- än nackdelar med den förnyelsebara energin.

Det är en energi på framfart. Ur miljösynpunkt är det ett bra alternativ och ur ett konkurrensperspektiv är det bra för elpriserna, säger han.

Vindkraftverk

Lina Jonssonn Vindkraftverk fångar upp rörelseenergi ur vinden och omvandlar den till el.

n Det finns ett antal större verk i länet, bland annat på Ljusterö, Utö och Oaxen.

n För en ansökan som gäller under 25 megawatt kan man vända sig till kommunen som då kan göra både miljö­prövning och besluta om bygglov.

n Elproduktions­kapaciteten har ­ökat

från 241 till 788 under de senaste sju åren.

n Naturvårdsverkets norm för ljudet av

vindkraftverk för när­boende är 35 decibel

för fritidshus och 40 decibel för bostadshus.

Mer läsning

Annons