Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken politik ger flest jobb?

Annons

Det är många partiledardebatter just nu. I fredags möttes alla sju partiledarna i Agenda i TV2, i tisdags drabbade Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin samman i Rakt på med K G Bergström, också det i TV2, i går var det traditionell partiledardebatt i riksdagen och i morgon möts Reinfeldt och Sahlin en gång till, denna gång i radioprogrammet Studio Ett.

Visst är det intressant att se och höra tungviktarna inom svensk politik drabba samman. Men fyra gånger på en vecka blir lite för mycket.

Hittills har dock debatterna varit spänstiga och intressanta, och tydligt visat på skillnaderna mellan blocken. Det har till exempel tydligt framgått att alliansen står enig medan vänsterpartierna är djupt splittrade. Tydligt är också att det är jobben och jobbpolitiken som skiljer mest mellan blocken just nu. Mycket pekar på att valdebatten om två år kommer att handla om samma sak som i förra valet: vilken politik som ger flest jobb.

Vänsterpartierna hävdar att högre a-kassa och högre sjukförsäkring ger fler jobb: ”Rättvisa ger fler jobb”, som Mona Sahlin sade i gårdagens debatt. Mot detta står alliansen, där man hävdar att de förändringar som alliansregeringen genomfört, med sänkta a-kassenivåer och jobbskatteavdrag, har skapat mellan 50 000 och 100 000 nya jobb.

De här siffrorna har socialdemokraterna svårt att bortförklara. Men de gör sitt bästa. Mona Sahlin menade till exempel i går att det skapades fler jobb i den förra lågkonjunkturen, då det var socialdemokratisk regering, än i den senaste, när alliansen styrt. Fredrik Reinfeldt menade dock att detta var ett typiskt socialdemokratiskt sätt att ljuga med statistik, och att 80 000 av de ”nya jobben” i verkligheten berodde på ökade sjukskrivningar.

Trots det tror säkerligen många på Mona Sahlins budskap om att höjd a-kassa ger fler jobb. Det låter ju så fint; alla får det bättre utan att någon behöver betala.

I verkligheten är det dock inte så enkelt. Om förbättrade trygghetssystem alltid ger fler jobb borde allra flest jobb skapas om nivåerna på a-kassa och sjukpenning höjdes till 100 procent. Det vill dock inget av vänsterpartierna.

Å andra sidan finns inget som säger att de nivåer alliansen valt är de optimala, eller att ytterligare sänkningar ger ännu fler jobb. I stället är det hela en avvägning, där man delvis får pröva sig fram. Och enligt oberoende ekonomiska bedömare har alliansregeringens politik inneburit 50 000-100 000 fler jobb än den politik som den socialdemokratiska regeringen förde, och som Mona Sahlin vill återgå till.

Hittills har väljarna trott mer på vänsterpartierna än på experterna. De gångna partiledardebatterna visar dock att alliansen blir bättre och bättre på att föra ut sitt budskap. Om två år kommer de säkerligen att vara riktigt bra.

Annons