Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilken pirat är skyldig?

Ibland är den rena juridiken riktigt spännande. Just nu fullkomligt älskar jag det hårklyveri som pågår i pirat-rättegången i Stockholm.
 

Annons

Jag bjuder på en liten tankelek.

Tiotusentals svenskar har någon gång kört för fort. Det är olagligt, men de flesta åker inte fast.

Men om jag ändå stoppas för fortkörning är då firman som sålde bilen till mig skyldig till medhjälp, eller kanske förberedelse, till brott? Försäljaren poängterade ju både att motorn var ovanligt stark och att bilen var snabb, och vad ska jag med det till om jag inte använder mig av det när jag kör?

Frågorna är givetvis retoriska. De flesta av oss tycker att det är självklart att den som köper extra hästkrafter får ta ett eget ansvar för sina handlingar. Varken fabrikanter eller återförsäljare är ett dugg medskyldiga till alla fortkörningar, trots att de vet att deras produkt gör sig bäst i höga farter.

Om man byter fil däremot är reglerna mer oklara.

Över en miljon svenskar är fildelare. De piratkopierar musik, spel och filmer, som är skyddade av upphovsrätten. Det är inte tillåtet. Men frågan som prövas i Stockholms tingsrätt just nu är om de som tillhandahåller själva fildelningstjänsten också är brottsliga.

Jag är nu ingen jurist, men i mitt huvud låter det lika brottsligt som att tillverka eller sälja en snabb bil. Eller kanske ska jag istället likställa det med att själva Vägverket är brottsligt när lastbilarna dundrar fram på den breda raksträckan ut mot Kapellskär?

De åtalade männen bakom fildelningstjänsten The Pirate Bay har förvisso öppnat möjligheten för oss alla att begå brott mot upphovsrätten, de har skapat själva infrastrukturen. Och det är dessutom uppenbart att de vill att vi ska använda den, vilket också miljoner människor har gjort. Men åtalet handlar inte om att de själva stulit musiken och filmerna där ute i cyberrymden. Det har istället mina och dina barn, barnbarn eller grannar gjort (om du nu inte piratkopierar själv).

Men jag antar att det är för mycket jobb att åtala över en miljon svenskar.

Fotnot: Om du undrar: jag har aldrig själv piratkopierat upphovsskyddat material.

Annons