Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viking Raceway tror på Hallsta - ratar Enköping

Enköpings kommun har nyligen lämnat klartecken till en motorsportsanläggning. Men det kullkastar inte planerna på en dragracingbana utanför Hallstavik. – Vi räknar inte med att få någon konkurrens alls av Enköping, säger Lennart Thoresson, styrelseledamot i Viking Raceway AB.


Är Mälardalen stor nog för två motorbanor? Läs och kommentera!

Annons

I förra veckan tog kommunfullmäktige i Enköping ett majoritetsbeslut om att godkänna en detaljplan för en motorbana vid Bårskärsskogen.

Banbygget i Enköping väntas bli en arena för olika motorsportstävlingar, som till exempel dragracing (där tävlingsbanan är 400 meter) och formel 1.

Beslutet togs efter en lång debatt, där framför allt folkpartiet är splittrat i frågan. De som är emot menar att miljön kommer att påverkas negativt.

Miljöfrågan är något som också förhalat dragracingbanan i Hallstavik. 

I drygt 15 år har planerna funnits på att bygga en dragracingbana strax utanför Hallstavik. Banan väntas kosta runt 100 miljoner kronor.

Bygget, som ska ligga öster om Råsten och pappersbrukets slamdammar, omfattar ett område på 225 hektar, där 29 hektar går åt till banstrippen och 29 hektar till parkeringar.

I augusti 2004 lämnade Viking Raceway in en ansökan om att bygga banan, och det krävdes då en miljökonsekvensbeskrivning av bygget innan man kunde gå vidare. 

De närboende och Naturskyddsföreningen har protesterat mot förmodade höga bullernivåer och att stora naturvärden kommer gå till spillo.

Men projektet har fått positiva signaler från politikerna i Norrtälje kommun.

I höst väntar man på att få besked om projektet får tillstånd från miljödomstolen.

Idag finns det inget att gå emot längre, och vi tror det kommer bli ett positivt besked, säger Lennart Thoresson. 

Vad innebär Enköpings planer för Er?

Jag tror inte de kommer få något tillstånd. De ska ju bygga en stor bana, men det ska inte vi. Och jag tror vi ligger bättre till nu, säger Lennart Thoresson.

Om det blir ett positivt besked, när kan bygget komma igång?

När vi väl har fått ett beslut i höst, då kan vi dra igång. Men då måste det bli med en storbyggare, vi i Hallstavik kan inte göra det. Banan blir en hemmabana för hela Storstockholm, säger Lennart Thoresson.

Om det inte blir positivt?

Om det inte går att bygga där, då går det inte att bygga någonstans i hela Sverige. Och vi upplever att vi har myndigheterna med oss, säger Lennart Thoresson. 

Christina Gunnarsson

[email protected]

Annons