Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vidsträckt värld med vatten och horisonter

Tre gånger Rune Jansson visas just nu i Stockholm. Blidösonen, som nyligen fyllde 90 år, ställer ut på två gallerier och på Konstakademien, där ljus, färg och rörelse möts i en serie nya målningar i stort format.

Annons

Konstakademien, Fredsgatan 12

3 januari - 8 februari

Galerie Bel´Art, Birger Jarlsg 2

till och med 7 februari

Celsiusgatan 2

till och med 25 februari

Rune Jansson

Det är något med ljuset och de svepande, intensiva färgerna. Tillsammans skapar de en känsla av rymd och viktlöshet i Rune Janssons serie ”Strömmar”.

Dukarna är stora och kvadratiska. En vidsträckt värld, där färgstråken skapar djup och rörelse. Inåt, mot centrum, och utåt igen, bort mot något annat. Målningarna är sparsmakade och luftiga, samtidigt som de är fyllda av nerv, liv och energi.

Rune Jansson, som är född och uppvuxen på Blidö, fyllde 90 år strax före jul. Han är en av pionjärerna inom svenskt konstliv och har bland annat varit professor på Konsthögskolan. För ett par år sedan ställde han ut på Norrtälje konsthall, nu är han aktuell med tre utställningar i Stockholm.

Målningarna ”Strömmar 1-4” är från förra året och ingår i utställningen på Konstakademien i Stockholm. Sammanlagt visas ett 70-tal verk, från 1950-talets målningar med mjuka, böljande färger, via 1960-talets tudelade dukar med tunna färgsjok, ränder och fält, fram till i dag.

Rune Jansson förknippas ofta med vatten och horisontlinjer, motiv som finns med på utställningen. I ”Grop i havet” vilar en blå halvmåne på en vattenspegel. Stilla, som ett utsnitt mellan himmel och hav. I andra målningar syns reflexer, spegelbilder och vattenblänk.

Även om utställningen täcker in en lång tidsperiod ligger fokus på målningarna från det senate året. Där har den imponerande ”Strömmar”-serien sällskap av ytterligare några målningar, bland annat ”Vårljus”, som fångar ett koncentrat av kristallklart vårljus.

Rune Jansson är också aktuell på två gallerier i Stockholm. På Celsiusgatan 2 visas hans fotografier och på Bel´Art både fotografier och måleri efter foton.

Annons