Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi måste stoppa dansen kring guldkalven

Avgående Coca-cola-chefen Neville Isdell har i ett tal pekat på att marknadskapitalismen inte längre kan följa Milton Friedmans teorier. Kvartalskapitalism fungerar inte om alla ska vara med och förvalta vår planet fram till evighetens slut. Inte som hitintills så att ett svart hål redan gapar emot hela mänskligheten.
 

Annons

Vi måste ersätta kvartalskapitalismens girighet med en långsiktig marknadsekonomi med årtusenden som perspektiv om vi vill att vår planet ska vara beboelig för våra barn och barnbarn.

Man kan naturligtvis höja på ögonbrynen åt Coca-colas avgående chefs uttalande, men även detta uppvaknade är värt att notera. Hans tankar är inte nya, de har bara glömts bort under några år när allt rullat fram på lyckopiller.

När jag för många, många år sedan läste företagsekonomi så minns jag bilden i en bok som illustrerade företagets omvärld. Där fanns råvaran, personalen, kunderna, ägarna och samhället. I dag skulle vi lägga till företagets roll i kretsloppet.

Det är en bild som står i bjärt kontrast till dagens värld som under några årtionden i stället byggts på girigbukarnas egotrippar med konsekvensen att hela världen föröds. Även våra små lokala kapitalister fredar sig med att det är helt okej att festa om på vilda partaj och sko sig nästan hur som helst bara det inte är direkt olagligt.

Så här kan vi inte fortsätta. Den gamle Coca-cola chefen Neville Isdell slår fast att det nu är hög tid att näringslivet inser att företagandet är en del av samhället och att man måste agera därefter. Ägarna och direktörerna är ingen liten frälsegrupp som kan kosta på sig vad som faller dem in utan hänsyn till hur folkets breda lager lever och hur vår natur påverkas.

Den vansinniga dans runt guldkalven som vi tvingats åse under flera år måste stoppas. Bonusar, avgångsvederlag, fallskärmar, och miljonpensioner är inte uttryck för civilisation utan för en girighet som kunnat genomföras därför att allt för många sett chansen att göra det samma. Det mest uppseendeväckande är väl att samtidigt med rofferiet så har den svenska staten sänkt ersättningarna för de arbetslösa och krånglat till det för de sjuka.

Allt rofferi och plundring måste stoppas. Den lilla planeten Tellus tål inte dylika excesser.

Frågan är om det inte är hög tid att ersätta de olika valutorna med en gemensam valuta förvaltad och försvarad av världsbanken och FN. Namnet på valutan? Tellus eller Terra så klart. Det är de vetenskapliga namnen på vår planet och namnen särbehandlar inget land eller region. Kanske kineserna skulle föredra Tellus då de sägs ha svårt att uttala r-en.

En enhetlig världsvaluta skulle i alla fall ge en del jobb med att rensa ibland mapparna och städa bort det som inte platsar i en globaliserad världs ekonomi.

Bara tillsammans kan vi göra framtiden möjlig. Och det är ett jobb vi inte kan smita ifrån. Det är allas vårt stora gemensamma uppdrag.

Annons