Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hetsar mot jul

Annons

Klappar ska handlas, var-när-hur kring självaste dagen ska redas ut med olika delar av släkten och mängder av mat ska inhandlas. För att inte tala om julklappsrim, lucia, glöggmingel, julfester och julbord med jobbet.

Riktigt kloka människor planerar för att slippa julstressen. Dit hör inte jag.

Om man inte gjort det får man istället stanna upp, andas djupa andetag, reflektera. Vad är det viktigaste? Det är en konstig hets som får oss tro att vi måste, måste, måste…

”Det är något skumt med tiden före jul. Det är som om vi tror att allt ska ta slut vid jul och vi måste hinna färdigt. Färdigt med vad vet vi inte riktigt men allt ska vara polerat och fint tills dess. Möten och avstämningsträffar. En lunch här och ett litet möte där, en liten anspråkslös vardagsmiddag, en drink efter jobbet, glögg, glögg och glögg eller bara en liten fika.” Citatet kommer från en bok av Eva Dahlgren, som jag en gång fick i julklapp.

Dagen före julafton brukar jag till och med ägna kraft åt att rensa skrivbordet på jobbet, för att kunna starta på ny kula nästa år. Men egentligen vill jag sitta ner och äta pepparkakor mest hela december, tända ljus, pynta hemma, baka med barnen och bara ha det mysigt. Njuta av mörkret och ha det skönt avslappnat.

Men är man, som jag, ute i sista minuten så är de lugna stunderna färre ju närmare jul man kommer. Någonstans gäller det att skippa det dåliga samvetet och fundera på vad jag själv och min omgivning uppskattar mest med julen. Vad blir det för dig? För mig blir det umgänget och pysslet tillsammans med resten av familjen. Prio blir därför gemensamma bak, kokandet av knäck och knåpandet med marsipangodis som ingen äter men alla fortfarande vill göra. Annat kan man fuska med, all julmat måste inte lagas från grunden. Resultatet blir visserligen inte alltid det bästa, men huvudsaken är ändå att ha trevligt. Och jag vägrar ändå tro att min sista-minuten-strategi nödvändigtvis är dålig. Somliga människor får mest gjort när de har en konkret deadline. Och för att njuta av julefriden behövs lite hetsig kontrast inför. Det behövs dynamik. Glädje-sorg, mörker-ljus, sommar-vinter och julstress-julefrid.

Annons