Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi ger biståndet en chans att komma fram

Somalia har länge plågats av krig och svältkatastrofer och är för närvarande i stort behov av hjälp utifrån. Nu hotas såväl hjälpsändningarna till Somalia som den kommersiella sjöfarten av de pirater som opererar i vattnen kring Afrikas horn.

Annons

Därför kommer nu Sverige att förstärka EU:s styrka i området för att förbättra säkerheten för de hjälpinsatser som pågår i området. Sverige kommer under våren att bidra till EU:s marina operation vid kusten utanför Somalia med två korvetter, ett stödfartyg och en säkringsstyrka.

Den humanitära situationen i Somalia bedöms i dagsläget vara en av de svåraste i Afrika och den fortsätter att förvärras på grund av säkerhetsläget, torkan och de ökade livsmedelspriserna. Omkring 3,2 miljoner människor, eller 43 procent av befolkningen, är i akut behov av nödhjälp. Det är en ökning med närmare 77 procent sedan början av 2008. Situationen för de hjälparbetare som verkar i landet har de senaste åren försämrats betydligt, bara under 2008 dödades 30 hjälparbetare och nästan lika många kidnappades.

Huvudsyftet med det svenska deltagandet i EU:s marina insats, operation Atalanta, utanför Somalias kust är att skydda hjälpsändningarna från FN-organet World Food program (WFP). Hjälpsändningar som går till Somalia transporteras sjövägen och störningar i dessa skulle få förödande konsekvenser för ett land som redan är extremt instabilt. För ett litet exportberoende land som Sverige är det även viktigt att medverka till säkra handelsleder för sjötransport. Insatsen har FN-mandat och genomförs på inbjudan av Somalias övergångsregering.

Sverige bedriver ett långsiktigt utvecklingsarbete i Somalia. Vid sidan av de pengar som går till rent humanitär hjälp satsar vi även medel på uppbyggnad av institutioner såsom polis och rättsväsende, men finansierar även ett minröjningsprogram som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap är delaktig i. För att dessa projekt ska ha en chans att lyckas är det viktigt att säkerhetsläget i landet stabiliseras. Här har EU:s marina insats en viktig roll att spela.

Genom att delta i operationen utanför Somalias kust förbättrar vi säkerhetsläget och ger hjälpsändningar och utvecklingsbistånd en chans att kunna komma fram. I ett land där närmare hälften av befolkningen är i akut behov av nödhjälp måste vi ta vårt ansvar och ge den hjälp vi kan för att minska lidandet.

Annons