Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi är sjukast i länet - Norrtäljes kvinnor hårt drabbade

Norrtäljekvinnor mår sämst i länet, visar statistik som landstinget tagit fram. Trots det är specialistvården för utbrända nedläggningshotad.
 

Annons

 Det är vad jag kallar Norrtäljesyndromet man hamnar alltid offside i förhållande till Stockholm, säger Tom Grape, läkare på Stress­rehab i Norrtälje.

Regeringen satsar åtskilliga miljarder på rehabilitering av sjukskrivna. Enligt en undersökning genomförd av Stockholms läns landsting har Norrtälje kommuns kvinnor den  högsta sjukfrånvaron i länet.

I januari 2008 var ohälsotalet för kvinnor i Norrtälje 57,4 jämfört med 18,2 i  Danderyd.

Men när landstinget skulle fördela statens öronmärkta pengar, kom Norrtälje inte på tal.

 Eftersom vi inte har hunnit göra uppföljningar av resultaten fick vi inte ens vara med i förhandlingarna, säger Tom Grape.

Joakim Myrnäs är strategisk kvalitetsutvecklare på Tiohundraförvaltningen. Enligt honom är de höga ohälsotalen en viktig fråga för kommunen, men han vet i dagsläget inte hur vården skall bedrivas.

 Det kan komma att bli ett livsstilscentrum, eller att verksamheten byggs ut på något annat sätt. Det är för tidigt att uttala sig om innan förhandlingarna är klara, säger Joakim Myrnäs.

Stressrehab vänder sig särskilt till personer som har så kallat utmattningssyndrom, det som i vardagligt tal kallas utbrändhet. Tom Grape och kollegan Bengt Annebäck påpekar att efterfrågan har varit stor.

 Vi har haft 200 patienter sedan starten i maj till och med november, då vi tvingades stoppa intaget, säger Tom Grape.

Varför just Norrtälje är så hårt drabbat vet inte läkarna på Stressrehab med säkerhet. Eftersom diagnosen utmattningssyndrom tillkom så sent som 2005, är forskningen fortfarande i sin linda.

 Det finns starka samband mellan inkomst och ohälsa, och Norrtälje har de lägsta inkomstnivåerna i  

länet. Det är en tänkbar förklaring, säger Bengt Annebäck, som är psykiater.

Andra förklaringar är att arbetsbördan har ökat i kvinnodominerade ­yrken, exempelvis inom äldre­vården  effekter av 1990-talets nedskärningar inom vård, skola och omsorg. Rökning och alkohol är ­andra viktiga faktorer.

Om mottagningen i Norrtälje läggs ner betyder det att patienterna måste ta sig till Stockholm för att få specialisthjälp. Men den möjligheten saknar många som behöver hjälp:

 Många patienter är helt enkelt för sjuka och klarar inte av att ta sig till Stockholm, konstaterar Bengt Annebäck.

Annons