Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattningsförbud i torkan

Nu råder bevattningsförbud i hela Norrtälje kommun. Med det menas att kommunalt dricksvatten inte längre får användas till bevattning av något slag.

Annons

I år kom förbudet väldigt tidigt. I normala fall brukar förbudet inte träda i kraft förrän första juli.

Ja. Vi är nästan en månad tidig. Men eftersom vi tror att torkan kommer att hålla i sig så väljer vi att hellre gå ut lite för tidigt än för sent, säger Bertil Rusk, avdelningschef på vatten- och avloppsavdelningen på Tekniska kontoret på kommunen.

Men det är inte bara torkan som ställer till det. Värmen i kombination med årets snöfattiga vinter har gjort läget kritiskt. Vattenmagasinen är dåligt fyllda och avdunstningen från vattenreservoaren Erken har varit påtaglig. Även grundvattennivån har sjunkit i oroande takt.

Visar det sig att juli blir väldigt regnig, ja då får vi ompröva beslutet. Men som det ser ut just nu så är förbudet ett faktum, säger Bertil Rusk.

Tror du att folk kommer sluta att vattna sina trädgårdar nu?

Ja, de brukar vara duktiga. Men visst, ibland så blir det ju lite si och så. Men då kommer vi ut och berättar vad som gäller. Det här är ju faktiskt ett förbud. Och det får man inte överträda, säger Bertil Rusk.

Katarina Hansson

[email protected]

Annons