Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsel skapar utmaningar

Annons

Varslen bland de tunga svenska industrierna avlöser varandra ett efter ett. Senast var det Volvo i Göteborg som varslade 3 000 anställda. 1,5 miljarder kronor kommer att avsättas för dessa. Jag ber innerligt att dessa pengar faktiskt går till dem som blivit arbetslösa och inte till byråkrati, konsulter och annat flum. Bloggaren Henrik Alexandersson tycker att varje anställd som verkligen blir arbetslös ska f å en halv miljon var, på så sätt får var och en utnyttja pengarna hur den själv vill. Söka jobb själv. Starta eget. Flytta till Thailand är några förslag.

Det ligger givetvis en ironisk underton i Alexanderssons uttalande. Först och främst behöver varje individ som ofrivilligt blivit arbetslös stöd och hjälp. Pengarna som regeringen avsätter fyller sin funktion. För det andra kostar det tid och pengar att skola om sig till ett nytt yrke eller att starta ett eget företag. I dag råder det brist på IT-tekniker, snickare, byggarbetare, rörmokare och vvs-tekniker, bara för att nämna några yrken som det inte kräver alltför lång tid att utbildas till men som ger jobb.

I Sverige är en tillsvidareanställning synonymt med säkerhet. Det är lite av en svensk tradition att ta stora banklån för att köpa ett stort hus så fort man får en tillsvidareanställning. Därför skapas obalans i den svenska folksjälen när ett stort industriföretag som till exempel Volvo tvingas varsla 3 000 anställda. I kombination med att en stor andel lämnat arbetslöshetsförsäkringen samtidigt som bolåneräntorna stiger uppstår det en känsla av otrygghet.

Att sälja huset just nu är kanske inte lämpligt. En flytt i sig är också ett stort projekt inte bara för föräldrarna utan också för barnen.

Oförutsedda utgifter hör tyvärr till livet. Det kan handla om att bilen behöver bytas, att mobiltelefonen ger upp eller arbetslöshet. Just då vore det bra om medelsvensson faktiskt hade en ekonomisk buffert på banken som lätt plockas ut med kort varsel. Problemet är att det höga skattetrycket i landet inneburit att många lever på marginalerna.

Sverige är ett rikt land, men befolkningens trygghet är mycket liten om något oväntat inträffar. Henrik Alexanderssons förslag innebär alltså att de anställda får tillbaka en del av den stora skattebörda som tagit en del av deras ekonomiska frihet.

Regeringens förslag om att avsätta 1,5 miljarder till arbetsförmedlingen innebär troligen resursslöseri. Om var och en själv får välja vad just den vill avsätta sina pengar till används varje krona och öre effektivare än om staten aktivt gör valen. Socialförskringar fyller självklart sin funktion men så länge staten håller i för mycket av medborgarnas stålar skapas ingen trygghet. Även för den som blir varslad.

Annons