Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våra gamla är värda bättre

Det är med sorg i hjärtat som man konstaterar att när man blir äldre så är man inte speciellt mycket värd. Jag tänker bland annat på dem som tvingas att acceptera den centralt upphandlade maten från Dafgårds.

Annons

Det är i och för sig säkert inte något fel på maten. Jag köper själv deras färdigförpackade mat en och annan gång. Men att dag ut och dag in tvingas äta den sortens mat skulle inte många acceptera.

Jag skulle vilja se hur länge en restaurang med den typen av mat skulle överleva. Eller hur våra skolbarn skulle reagera om de fick sådan mat i matbespisningen varje dag.

Som någorlunda pigg, arbetande eller pluggande har man nästan alltid ett val att få i sig något alternativ som bättre passar ens smak. De som är hänvisade till ”matlådorna” har aldrig detta. Dessutom är oftast just måltiden för dessa personer något att se fram emot i en annars kanske enformig och isolerad tillvaro.

Varför behandlar vi då våra äldre på det sättet? Ekonomi skulle säkert vara ett av svaren men bättre kan vi väl.

Någon skulle säkert skylla på EU och upphandlings- och konkurrensregler men det håller inte heller. Det går mycket väl att handla upp lokalt om man bland annat tar hänsyn till miljöaspekterna. Det verkar ju inte klokt att man ska forsla mat genom halva Sverige när alla råvaror finns i närområdet, när det finns kunnigt folk i kommunen.

Matkvalitet är ett viktigt konkurrensmedel vilket de flesta i branschen har lärt sig. Är det inte gott och ser aptitligt ut är man borta som leverantör.

Men det verkar inte som de äldre är värda detta. Är kostportionen bara tillräckligt billig så är det tydligen ”gott nog åt en äldre”.

Det här borde kunna bli ett samprojekt mellan till exempel skolbespisningarna och äldrevården även om smaken kanske inte alltid överensstämmer mellan åldersgrupper. Men den flexibiliteten går nog att skapa för en duktig storkökschef.

Och dessutom skulle vi bidra till en bättre miljö.

Annons