Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanvårdade hästar på gård i Roslagen

Flera av hästarna vid gården var magra och hovarna var inte skötta. En valack var så illa skadad att den senare måste avlivas. Ägaren till valacken är misstänkt för djurplågeri eller brott mot djurskyddslagen. Nu ska politikerna avgöra om ägarna till gården ska få rätt att hålla fler än nio hästar.

Annons

Missförhållandena vid en gård i de mellersta delarna av Norrtälje kommun har varat en tid. Gården, där det också finns ett drygt 30-tal köttdjur, drivs av två bröder. De senaste två åren har hästarna kommit till, tanken har varit att föda upp och sälja ettåringar.

Förra sommaren kom de första signalerna om att hästarna inte hade det bra. Då upptäckte kommunens djurskyddsinspektörer också att gårdens ägare inte hade tillstånd för att hålla fler än nio hästar på gården, men en ansökan har sedan dess skickats in om att hålla fler hästar. I somras kom nya anmälningar om missförhållanden med nya inspektioner som följd. Vid ett besök i början av september konstaterade djurskyddsinspektörerna att fyra av gårdens 20 hästar var magra.

Det förklarar djurägaren med att tillgången till bete i slutet av sommaren sjönk drastiskt och att det sedan tog lite tid innan stödfodringen gjorde att djuren gick upp i vikt.

Vid inspektion hade hästarna också illa skötta hovar med långa tår, avbrutna bitar och utflutna hovar.

Inspektörerna hittade dessutom en valack som stått i flera månader med allvarliga benskador både på höger bakben och höger framben. En distriktsveterinär rekommenderade i mitten av juli att hästen skulle avlivas eftersom den troligen aldrig skulle bli bra. I september fanns valacken fortfarande kvar i boxen. Valacken, som inte ägs av bröderna, är numera avlivad och hästägaren är misstänkt för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

På torsdag tar politikerna i bygg- och miljönämnden beslut om gårdsägarnas ansökan om tillstånd att hålla fler än nio hästar.

Foto: Linda Malmgren/Norrtälje kommun

Annons