Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrarhem satsar på fler aktiviteter

Turisterna i Norrtälje kommun efterfrågar ofta mer än ett fint vandrarhem eller en mysig stuga i skärgården. Därför satsar många vandrarhem och bed and breakfast-anläggningar på aktiviteter runt omkring själva boendet. Träffa ägarna bakom Lyckhem på Björkö och få tips om fler boenden.

Annons

Med Lyckhem öppnas vägen till Björkö

SKEPPSMYRA

Kajakpaddling, golfpaket, cykeluthyrning, konstutställningar och matservering.

Ulrika Alm och Henrik Ahrnborg på pensionatet och vandrarhemmet Lyckhem satsar brett. Målet är att främja turismen på hela Björkö.

Regnet öser ner över Lyckhem i Skeppsmyra. I matrummet i den gamla gården sitter 29-årige Henrik Ahrnborg och 23-åriga Ulrika Alm, precis färdiga med morgonens och förmiddagens bestyr, och berättar om ett par tuffa år som vandrarhems- och pensionatsföreståndare.

Tidigare hörde pensionatet till Henrik Ahrnborgs föräldrar. Men de bestämde sig efter många år i branschen för att lägga ner verksamheten i juli 2005.

Då nappade Henrik Ahrnborg och Ulrika Alm. De skulle driva Lyckhem vidare på egen hand.

Det pirrade i magen i början, säger Henrik Ahrnborg.

Ja, många gånger frågade jag mig själv vad jag egentligen hade gett mig in på, säger Ulrika Alm, som kommer från Uppsala, och inte hade någon erfarenhet av vare sig lantliv eller att driva ett vandrarhem.

Paret räknade med att blir tvungna att uthärda tre hundår.

Vi har fixat allt själva, från att göra hemsidan till att bygga konferenslokalen, säger Henrik Ahrnborg.

I år har slitet börjat visa resultat, och den ursprungliga tanken, att Lyckhem skulle erbjuda mer än bara sängplatser och frukostservering, har kunnat förverkligas.

Här finns i dag förutom pensionat, vandrarhem och stuguthyrning möjlighet till bad, fiske, golf, cykel-, båt- och kanotturer. Dessutom har en ny konferenslokal precis invigts, där det även blir konstutställningar och ett par bröllop under sommaren.

Vi har märkt att det behövs mer aktiviteter både för gäster och för bofasta, säger Henrik Ahrnborg.

De som ringer hit frågar ofta vad man kan göra här ute, tillägger Ulrika Alm.

Inriktningen på aktiviteter har lett till att en yngre publik än tidigare har letat sig ut till Lyckhem. Det är inget som Ulrika Alm och Henrik Ahrnborg direkt har strävat efter, men de tycker att det är bra att fler än barnfamiljer får upp ögonen för vandrarhemsboende.

Nytänkandet kring hur ett vandrarhem ska drivas innefattar även en god kontakt med konkurrenterna. Att vandrarhemmet Arholma Nord precis har öppnat ser Ulrika Alm och Henrik Ahrnborg bara som en fördel.

Jag tror att vi som är unga till skillnad från tidigare generationer ser det som en möjlighet för samarbete snarare än konkurrens, säger Henrik Ahrnborg.

Så småningom ska verksamheten på Lyckhem utökas ännu mer. Parets mål är att turismen på hela Björkö ska leva upp genom deras arbete.

Det krävs fortfarande mycket för att området ska bli ett självklart mål för turister och konferensgäster, menar de.

Vi äger åt ta hektar mark och vill skapa något på den ytan. Vi har stora framtidsplaner, säger Henrik Ahrnborg.

Hanna Bäckman [email protected]

Värdefullt med driftiga människor

Norrtälje turistbyrå välkomnar Ulrika Alms och Henrik Ahrnborgs initiativ att satsa på många aktiviteter kring vandrarhemmet.

Det är efterfrågat bland turisterna i kommunen.

Folk ringer ofta oss och frågar efter vad de kan göra i närområdet vid vandrarhemmet eller stugan, säger Maria Kammonen, turistinformatör på Norrtälje turistbyrå.

Det ligger helt rätt i tiden med nytänkande och aktiviteter utöver själva boendet, fortsätter hon.

Numera finns det också mycket att välja mellan i anslutning till boendet för den som söker en aktiv semester i Roslagen. 

Vandrarhem, hotell, pensionat och bed and breakfast-anläggningar erbjuder bland annat cykeluthyrning, ridweekend, sommarbio, pilbågsskytte, kajakpaddling och qigong.

Driftiga människor, som Ulrika Alm och Henrik Ahrnborg i Skeppsmyra, behövs, tycker Maria Kammonen.

Det finns ytterligare ett ungt par som har öppnat vandrarhemmet Arholma Nord. Det är jättekul att de vågar satsa.

Enligt Maria Kammonen är det fortfarande mest barnfamiljer, och inte särskilt många ungdomar, som vill bo på vandrarhem.

Men det här nytänkandet med spännande aktiviteter kan locka nya målgrupper till vandrarhem och bed and breakfast-anläggningar.

Hanna Bäckman

[email protected]

Arholma Nord:

Några av de vandrarhem, hotell och bed and breakfast i kommunen som har aktiviteter utöver boende och frukost: Vandrarhem med bland annat båt-, kajak- och cykeluthyrning, båtutflykter och konstutställning. Ett upplevelsemuseum ska öppna 2008.

Bergby Gård: Hotell- och konferensanläggning vid Väddöviken som erbjuder bland annat kanot, sjöbastu, skridsko på havsisar och minigolf-bana.

Blidö Wärdshus: Guidade båtturer, båtuthyrning, sommarbio med mera.

Fejan: Vandrarhem på Gräddö med bland annat vattensport, företagsteater, pilbågsskytte och musikunderhållning.

Fjällbo: Bed and breakfast på Väddö. Yoga, qigong, måleri, sång och musik med mera.

Pensionat Solgården: Pensionat i Grisslehamn med bland annat cykeluthyrning.

STF Kapellskär: Vandrarhem som bland annat erbjuder strövstigar och cykeluthyrning.

Vigelsjö gård: Vid sjön Lommaren. Erbjuder ridweekend, femkamp, Herrgårdsmord med mera.

Vandrarhemmet Lyckhem läggs ner efter sommaren

Ilskna grannar som försöker hindra övernattande gäster från att bada.

Vardrarhemmet Lyckhems ägare har under flera år känt sig motarbetade.

 Nu ger vi upp. Det här blir sista sommaren, säger Henrik Ahrnborg.

De har bestämt sig. I augusti stänger Henrik Ahrnborg och Ulrika Alm Lyckhems skärgårdspensionat.

 Det känns verkligen jättetråkigt men samtidigt skönt att vi äntligen har fattat ett beslut, säger Henrik Ahrnborg. 

Pensionatet ligger nära vatten i söder, öster och väster. Men de senaste åren har tilllgängligheten till vattnet minskat. Det nästan omöjligt för Lyckhems boende att ta sig en simtur i området trots att pensionatet har ett eget servitut till en brygga.

 Gästerna blir utskällda och bortkörda av vissa grannar när de ska bada. Några har faktiskt kommit upp hit gråtande och velat åka hem redan första dagen. De har känt sig väldigt ovälkomna, säger Henrik Ahrnborg.

Att han och Ulrika Alm inte längre orkar kämpa i motvind är huvudanledningen till deras beslut. Det i kombination med att stigar stängts av och bryggor privatiserats i området. Samt att en skogsavverkning har gjort det krångligt att hitta fram till andra närliggande badplatser.

För ett tag sedan fanns Henrik Ahrnborg också med bland budgivarna då kommunens skulle sälja en brygga vid Ängelholmen. Men den bryggan såldes till ättlingar till en tidigare ägare.

 Allt det här gör att vi faktiskt inte kan säga till våra gäster att det är gångavstånd till någon badplats. Även om vi egentligen har en brygga 300 meter bort blir det en promenad på 30-40 minuter för dem som villl bada. Och att driva ett skärgårdspensionat utan närhet till vatten blir lite konstigt, säger Henrik Ahrnborg.

Trots beslutet om att slå igen kommer paret inte att ge upp sina drömmar om att bedriva turismverksamhet liknande den på Lyckhem. De har massor med planer som eventuellt kommer att innefatta en anläggning i Öregrund.

 Det handlar om livskvalité. Att arbeta med turism i den här formen är en livsstil vi har valt, säger Henrik Ahrnborg.

Vad det efter årets säsong ska bli av Lyckhem är i dagsläget oklart. Och om fastigheten ska säljas får därför framtiden utvisa.

Annika Jeppsson[email protected]

Annons