Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld mot barn ökar i Norrtälje

I år ska polisen intensifiera sitt arbete för att utreda våldsbrott mot barn. I dag ligger ett 50-tal sådana ärenden under utredning i Norrtälje.
 

Annons

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, polisanmäldes 4 240 fall av misshandel mot barn i åldern 0-17 år i Stockholms län förra året. 135 av dessa fall anmäldes i Norrtälje kommun.

Under 2009 planerar Stockholmspolisen att intensifiera sina insatser för att utreda våldsbrott mot barn. Ett led i arbetet är att öppna sex nya barnahus i länet. Roslagens barnahus ska stå klart i höst - i Täby. En bra bit bort för barn och ungdomar i Norrtälje kommun.

Därför öppnar vi en egen variant här i Norrtälje, säger Marie Lundberg, gruppchef för relationsvåldsgruppen på kriminalroten i Norrtälje.

Tanken med barnahusen är att familjerna inte ska behöva slussas runt till flera ställen när de drabbas av våldsbrott. I relationsgruppens lokaler kan familjen träffa socialtjänst, polis, åklagare och advokat tillsammans eller enskilt. Lokalerna ligger i polishuset men har en egen, diskret ingång.

Norrtälje är en liten stad och man vill inte gärna anmäla sig i receptionen och skylta med att man har blivit misshandlad av en närstående. Istället kan man ringa oss direkt, säger Marie Lundberg.

Anmälda fall av misshandel mot barn 0-17 år

2006: Stockholms län: 2 155 st. - Norrtälje kommun: 52 st.

2008

2007 Stockholmslän: 3 296 st. - Norrtälje kommun: 99 st.Stockholms län: 4 240 st. - Norrtälje kommun: 135 st.

Källa: Brå

Fakta - Relationsvåldsgruppen För närvarande jobbar fyra utredare i relationsvåldsgruppen i Norrtälje.

De är specialutbildade för att hantera våld i nära relationer, sexualbrott och våld mot barn.

Den som vill komma i kontakt med relationsvåldsgruppen kan ringa Marie Lundberg på: 0176-761 89

Annons