Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga vara volontär!

Ingen utbildning behövs, men du kan komma att rädda liv.
Det handlar om volontärarbete.
UNG kollar hur det ligger till och har tipsen var du kan vända dig om du vill prova på jobbet.

Annons

Vissa hatar att se på alla välgörenhetsgalor som kan handla om Rädda barnen och UNICEF. Det slutar ofta med att man skänker kanske 100 kronor till någon bra organisation. Dock kan man aldrig vara säker på att ens hälften kommer att gå till de små barnen som svälter i tvrutan.

Om du i stället känner att du vill bidra till något mer konkret är volontärarbete det bästa alternativet. Olika organisationer i världen söker alltid ungdomar som gärna ställer upp för att bidra till en bättre värld. Du behöver inte ha någon speciell utbildning för att bli volontär, det enda du behöver är viljan att rädda liv och att aldrig ge upp.

Allt du behöver göra är att besöka någon av hemsidorna som UNG listar här. Där kan du klicka dig fram till volontärarbete, läsa om vilka meriter som kan vara bra att ha och vem du ska höra av dig till om du är nyfiken på arbetet.

Dina arbetsuppgifter kan vara allt i från att hålla i stödgrupper för både ungdomar och vuxna, eller undervisa barn i skolan. En uppgift kan vara att berätta för ungdomar om sex och samlevnad och hur de bäst skyddar sig vid sex, vilket i sin tur kan leda till att rädda liv.

Det är de små sakerna som kan leda till något stort. 31-årige Peter Larsson har jobbat som volontär i Sydafrika och berättar att arbetet kräver att man är lyhörd.

Det viktigaste med volontärarbetet är att förstå människorna du jobbar med. Förstå hennes eller hans problem och behov. Du måste komma i håg att du är där för ett syfte, att göra allt du kan, säger han.

Att anmäla sig till volontär kan alltså leda direkt till att man påverkar någon annans liv. Att se Rädda barnengalan i framtiden blir då betydligt roligare och din egen känsla framför allt bättre.

Här kan du söka arbete: Röda korset (rodakorset.se)

Rädda barnen (rb.se)

Läkare utan gränser (lakareutangranser.se)

Plan (plan.se)

För att bli anställd måste du vara:

1) Ambitiös, visa att du är där för att arbeta och göra skillnad.

2) Trevlig, om du visar att du är lätt att arbeta med är det lättare att bli anställd.

3) Positiv, att vara glad gör det hela lättare både för dina arbetskamrater och för människorna ni hjälper.

4) Beredd på att arbeta hårt, det är inget lätt jobb, men det kommer verkligen vara värt ditt slit.

5) Stark, både psykiskt och fysiskt för att vara beredd på vad du kommer se där du hamnar.

Annons