Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad vill ni mer, Tiohundra?

Projektet Tiohundra går mot halvtid. Om två och halvt år ska det utvärderas.
Finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter Svärd (m) mötte i går Tiohundra för att diskutera framtiden. Hon vill ha mer samarbete med oppositionen.

Annons

Vårdprojektet Tiohundra startade den 1 januari 2006 och ska pågå i fem år.

Nu har halva tiden gått. Jag har ställt frågan: vad vill du nu? till Lars Skoglund (Tiohundra AB:s vd), säger Catharina Elmsäter Svärd.

I stället för att vänta med att utvärdera till 2010 tycker hon att det är läge att redan nu fundera över vad man vill sen.

Hon vill också samarbeta mer med oppositionen eftersom det är val 2010.

Byts majoritet kan det bli ett helt år av stiltje och det är inte bra, säger hon. 

Lars Skoglund ska nu ta ställning till framtiden och vad han vill ska utvecklas.

Vi vill ju att vårdkedjorna ska fungera, säger han.

Men resten vill han i dagsläget vänta med att basunera ut.

För vårdbolagets del brottas man för tillfället med ett underskott som gjort att ledningen måste tänka nytt.

Det är inga jättebelopp, men det finns där. Vi utvecklar det arbetet att hitta kompletterande intäkter. Vi har fått tänka nytt och jobba mer med marknadsföring, säger Lars Skoglund. 

Ofta tittar man på var man kan minska kostnader. Det är bättre att hitta incitament för att öka intäkterna, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Också nämnden har ett underskott. Nyligen begärde en enig tiohundranämnd 10,9 miljoner i extra anslag av landstinget för att kompensera att den specialistvård vårdbolaget köper har blivit dyrare. Landstingsstyrelsen beslutat att inte ge Tiohundra någon kompensation, vilket väckte förvåning och ilska hos nämndledamöterna. 

Oppositionen i landstinget ville däremot att tiohundranämnden skulle få de extra miljonerna. De har också pekat på problemet att nämnden inte är med och förhandlar fram besluten som tas i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

Catharina Elmsäter Svärd är inte främmande för att se över detta. 

Det kan behöva ske en översyn ganska snart. Jag kan känna att den organisationen vi har för Tiohundra, den är inte den mest enkla. Den skulle kunna vara rakare, säger hon.

Therése Söderlund

[email protected]

Annons