Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad kommer det att kosta?

Annons

Kommunledningens förslag att lägga ner Flygskolan har mött mycket hårt motstånd. Föräldrar, elever och lärare har kämpat hårt för att skolan skall få vara kvar.

Det finns också många argument för att skolan skall vara kvar. Det är en väl fungerande skola, där eleverna trivs. Den ligger i ett socialt utsatt område, vilket gör att problemen i området ökar om eleverna tvingas flytta till en annan skola. Lokalerna är i och för sig inte byggda som skollokaler, utan som kontor och butikslokaler, men har anpassats till att vara skollokaler och fungerar bra som detta.

Samtidigt finns det också många argument för att lägga ner skolan. En är skolans lokaler. Även om de fungerar, så har de sina brister. Bland annat är inte skolgården speciellt bra. Lokalerna ägs inte heller av kommunen, vilket gör att det är lättare och billigare för kommunen att lämna dem än andra skollokaler när nu elevantalet minskar. Risken för segregation är också stor när barn och ungdomar som bor på Flygfältet går i en egen skola.

Dessutom kommer en nedläggning av Flygskolan att spara skattepengar, omkring 4,5 miljoner kronor per år, enligt skolförvaltningens chef Ulf Gustavsson och barn- och skolnämndens ordförande Ann S Pihlgren (m). Frågan är dock om den siffran stämmer. Nedläggningen av Flygskolan innebär att andra skolor måste byggas om och byggas ut för att ta hand om Flygskolans elever. Hur mycket detta kostar har dock inte kommunen redovisat.

Det är helt oförståeligt att kommunen inte öppet redovisat någon beräkning av alla kostnader som Flygskolans nedläggning medför. Utan en sådan redovisning blir det mycket svårt att ta ställning till om det är rätt att lägga ner skolan eller inte; om de uppoffringar som barn, föräldrar och lärare får göra är värd de besparingar kommunen gör och som man planerar att använda till fler lärare och bättre undervisning. För självklart måste skolkontoret ha gjort en sådan beräkning: man kan väl inte lägga en skola av besparingsskäl utan att veta hur mycket pengar man sparar. Det vore i så fall fruktansvärt inkompetent.

På måndag skall kommunfullmäktige besluta om Flygskolans framtid. Alliansen föreslår att skolan skall läggas ned, medan socialdemokraterna tycker underlaget för beslutet är för dåligt, och hotar att begära återremiss.

Återremiss är egentligen dåligt, eftersom det innebär att Flygskolans elever, föräldrar och lärare får leva i ovisshet minst en månad till. Å andra sidan är majoritetens beslutsunderlag verkligen uselt. Om inte någon beräkning av de totala kostnaderna för Flygskolans nedläggning dyker upp innan måndag kväll, är det därför helt riktigt att förslaget skickas på återremiss.

Annons