Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmärkta badvatten i Norrtälje

Norrtäljes utomhusbad håller högsta standard.
I kommunen finns nio badplatser som klassas som EU-bad.
– Vi har inga dåliga bad här, alla våra utomhusbad har högsta betyg, säger Erik Klockare, anläggningschef i kommunen.

Annons

Ett av baden som fått väl godkänt i betyg är Lommarbadet i Norrtälje. Igår när NT besökte badet fanns trion Andreas Lindberg, Robert Örtqvist och Erik Ahlqvist på plats. De hoppade gärna i på NT:s uppmaning. Linnea Holm tog sig gärna också ett dopp. 

Mamma Liselotte visste inte om att standarden var hög på Lommarbadet.

Nej, det hade jag absolut ingen aning om. Men det var ju trevligt att höra. Vi brukar även bada på Kärleksudden och Lundabadet, berättar hon. 

Nyligen kom en rapport om utomhusbadens standard i hela landet. 23 badplatser i Sverige har blivit rödmarkerade, vilket betyder att vattenkvaliteten är dålig.

Men inte något av dessa 23 utomhusbad ligger i Norrtälje kommun. 

I Norrtälje finns nio badplatser som är klassade som EU-bad, det vill säga har över 200 besökare vid vackert väder. Alla dessa bad har fått blå markering, som betyder högsta standard. 

I början på 2000-talet var ett EU-bad i Norrtälje klassat med röd markering; Sandviken på Vätö. Numera heter det badet Håknäs.

 Miljö- och hälso­skyddsförvaltningen gjorde en undersökning av vattnet och fann att fastighets­ägare i närheten hade avlopp som gick direkt ut i havet. Men ägarna ålades att ordna sina avlopp, och nu är vattnet godkänt igen, berättar Erik Klockare. 

Från och med i år är det nya regler som gäller när man testar vattenkvaliteten för EU-bad. Tidigare fanns tre klasser, men nu blir det fyra: Utmärkt, Bra, Tillfredsställande och Dåligt. Nu tittar man på andra bakterier och har också ändrat badperioden. I Roslagen är badperioden satt från 21 juni till 15 augusti.

De problem vi haft med badvattnen här är när algerna har blommat, men det är inte så mycket vi kan göra åt det, säger Erik Klockare. 

Christina Gunnarsson [email protected]

Blåmarkerade utomhusbad i Norrtälje

Lommarbadet, Norrtälje 

Kärleksudden, Norrtälje 

Lundabadet, Utlunda 

Rådmansholmen, Blidö 

Björkö-Örn, Gräddö 

Gisen, Edsbro 

Uddhamn, Herräng 

Arkadien, Rimbo 

Svanbergabadet, Svanberga

Annons